Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

Közel félmilliárdot nyert fejlesztésre a mártélyi tehenész, Szabó Lajos

2018. július 09.
Közel félmilliárdot nyert fejlesztésre a mártélyi tehenész, Szabó Lajos

Közel 500 millió forintos támogatásban részesült a mártélyi tehéntelepet üzemeltető Szabó Lajos a Vidékfejlesztési Programból. A családi gazdálkodó ebből az összegből egy vadonatúj istálló építését tervezi, fejőrobotokkal, mert szerinte a magas költségek miatt az egyetlen járható út a kapacitásbővítés. Üzemébe ma Juhász Tünde kormánymegbízott is ellátogatott.

Szabó Lajos 25 éve foglalkozik állattartással. Kezdetben egy istállót bérelt, majd az ezredfordulón megvásárolta ezt a telepet, kibővítette és azóta is itt gazdálkodik. Jelenleg 170 tehén és a hozzájuk tartozó szaporulat ellátásáról gondoskodik, ám a Vidékfejlesztési Programon nyert közel 500 millió forintos támogatásból állatállományát is bővítheti.

 

-          Egy vadonatúj istálló építése történik majd meg. Ebbe az istállóba lesznek beintegrálva a fejőrobotok. Ez pedig azt jelenti, hogy 24 órás üzemben a tehenek önállóan ellátják magukat. A beruházás azért szükséges, mert ez a marhatelep több mint 50 éves. Ahhoz, hogy itt az épületeket rendbe rakjuk, felújítsuk, ki kell őket üríteni, ez pedig állategészségügyi és humánerőforrás szempontjából is elsődleges. Kevesebb ugyanis a munkaerő, problémánk van a munkaerő-utánpótlással is- mondta Szabó Lajos.

 

A családi gazdálkodó kiemelte: ha nem lenne most ez a támogatás, akkor tehéntelepét 2-3 éven belül bezárhatná. Olyan magasak ugyanis költségei, amelyek csak kapacitásbővítéssel orvosolhatók. Ilyen méretű állattenyésztés ma kuriózumszámba megy a megyében is, ezért is tartotta fontosnak a személyes megkeresést Juhász Tünde. A kormánymegbízott kiemelte: több mint 20 milliárd forint nagyságrendben döntött az agrárminisztérium különböző támogatások odaítéléséről. A 40 évnél fiatalabb gazdálkodók száma alacsony, csupán 6% alatti.

 

-          Ebben az uniós költségvetési ciklusban több mint 700-an kaptak valamiféle támogatást. A mostani megítélt támogatásból érdekesség, hogy a többség a kertészet ágazatában munkálkodik, és például egyetlen egy fő dolgozik az állattenyésztésben- mondta Juhász Tünde kormánymegbízott.

 

Csongrád megyében eddig 21 fiatal gazda részesült pályázati támogatásban, ugyanakkor a vidékfejlesztési pályázatok is döntési szakaszba érkeztek, több kistelepülésen történhet meg a helyi piacok fejlesztése. Vannak azonban még nyitott támogatási formák, amelyekre még lehet pályázni. A támogatási és kifizetési kérelmek ügyintézését a Kálvin téren a Járási Hivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya végzi.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: