Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

Egyre népszerűbb a "Nyári diákmunka" program

2018. július 10.
Egyre népszerűbb a

A dolgozni vágyó fiataloknak és a munkaerőt kereső munkáltatóknak is kedvező a Nyári diákmunka program kínálta lehetőség. Az idén már a mezőgazdaságban és a vendéglátásban is kipróbálhatják magukat a nappali tagozaton tanuló 16 és 25 év közötti diákok. Csongrád megyében több mint 800-an regisztráltak eddig a programra, de folyamatosak a jelentkezések.

Évek óta nagy sikerrel fut a „Nyári diákmunka” program, ebben az évben bővültek a lehetőségek. Mivel önkormányzati cégek és intézmények után most a mezőgazdaság és a vendéglátás területére is kiterjesztették a kedvezményrendszert, így ebben az évben a Szegeden jól ismert Lesz Degesz Tésztaház is részt vesz a kormányhivatal által koordinált támogatásban, amely a mai sajtótájékoztató helyszínéül szolgált. 

 

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megye Kormánymegbízottja az utóbbi évek kedvező foglalkoztatási adatait megemlítve elmondta, jelenleg a munkanélküliségi ráta 3-4% között mozog a megyében. A fiataloknak szóló program kapcsán kihangsúlyozta, a 16 és 25 év közötti diákoknak nyújt támogatást a Magyar Állam, elősegítve ezzel elhelyezkedésüket a munka világába.

 

-130 millió forintot kapott a megye ebben az évben a fiatalok elhelyezkedésének elősegítésére. A maximum hatórás foglalkoztatás során az állam vállalja, hogy fizeti a bért és az ahhoz tartozó valamennyi járulékot. A vállalkozások vezetői mindenképpen jól járnak, ha egy ilyen fiatalt munkába tudnak állítani.– mondta el Juhász Tünde.  

 

A foglalkoztatásra a nyáriszünet adta két és fél hónapos időszak áll rendelkezésre. Ezt használta ki a tíz éve működő tésztaház, amely négy fő részvételével, napi 8 órás munkavégzés mellett, 75%-os támogatást kap a program keretében.

 

-Ilyenkor azért lehet segítség a diákmunka, mert a vendéglátásban a nyári hónapok a legpörgősebbek. Nálunk különös tekintettel, mivel egyre több sportedző keres fel bennünket, hogy a nyári táborozás időszakában vállaljuk a sportoló gyerekek étkeztetését. Bizony-bizony, amikor ide betódul ötven gyermek, akkor elkél a segítség. Mivel szezonális munkáról van szó, a diákok tökéletesen alkalmasak erre. Nekünk segítség, a diákoknak pedig egy lehetőség, hogy egy kicsit belekóstoljanak a nagybetűs életbe, és lássák a vendéglátás minden rejtelmét – fogalmazott Szemmári Ivett, a Lesz Degesz Tésztaház cégvezetője.

 

Török István egyetemistaként örül, hogy a vakációt hasznosan tölti és még keresetre is szert tesz. Az étteremben konyhai előkészítőként, a felszolgálók segítőjeként és anyagbeszerzőként tevékenykedik. 

 

- Most kezdetem júliusban, ez az első diákmunkám. Egyelőre még új a varázsa az egésznek, nagyon élvezem. Örülök, hogy sikerült találnom diákmunkát, mivel elég lusta vagyok ilyen téren. Tök jó, hogy engem kerestek fel egyből, hogy tudnék-e itt kicsit segíteni és dolgozni – mondta Török István.

 

Az érdeklődőknek a területileg illetékes Járási Hivatal Munkaügyi Osztályai segítenek a diákmunkára való regisztrációban. A program népszerűségét mutatja, hogy tavaly szükség volt a rendelkezésre álló forráskeret kibővítésére, a tapasztalatok azt mutatják, az idén is hasonló lehet a helyzet.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: