Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

Új szelektív hulladékgyűjtő szigeteteket telepítettek a városban

2018. július 11.
Új szelektív hulladékgyűjtő szigeteteket telepítettek a városban

Az önkormányzat még tavaly ősszel a lakók kérésére megszüntette a város 23 szelektív hulladékgyűjtő szigetét, mivel azok lényegében illegális lerakóvá váltak. Alig egy hónapja ötöt újratelepítettek - kísérleti jelleggel - a városban. A tapasztalatok vegyesek: van, ahol rendeltetésszerűen használják a gyűjtőpontokat a lakosok, de olyan helyszínt is találtunk, ahol egyre rendezetlenebb állapotok kezdenek kialakulni.

Korábban a lakók kérésére szűntek meg Vásárhelyen a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, mivel a gyűjtőpontok környékén élők számára elviselhetetlenné vált a lerakók körül kialakult kaotikus állapot. Akkor feltört kukák, szétdobált hulladékok és szabálytalanul lerakott lom tarkította a modern szemléletben elindított környezetbarát kezdeményezést.

 

Önkormányzati döntésre július elsejével újratelepítettek öt gyűjtőpontot. A Híradó stábja körbejárta az adott helyszíneket, jelenleg változatos az összkép. A Kertvárosban és a Szegfű utcán kimondottan rendezett viszonyokat találtunk, de a Penny parkolójában, a Lehel utcán és a Banner János utcán már teljesen más a helyzet. Az ott élők szerint a lakótársakkal is gond van, hogy nem tudnak, vagy akarnak megfelelően élni a helyzettel. Sokan nem a szabályok szerint használják a szelektív lerakókat.

 

Bakó Mihályné nagyon pártolná a szelektív kukák létét, mivel így lehetőség volna spórolni a kommunális hulladék elszállításának költségein. Nagy fájdalma, hogy a kihelyezett szelektív edényzetek között fémhulladék gyűjtő nem áll rendelkezésre, de nagyobb gond számára, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a szemétlerakó szigetek környékén. 

 

 

-Sajnos egy-két renitens ember miatt van baj. Akik egyébként kihordanák ide a szemetüket, a bűztől nem tudnak oda jutni. Nem értem azt, hogy ezt valahogy…. nem lehet szabályozni. Vagy figyelni kellene, vagy nem is tudom… Akik nem megfelelően használják a szelektív kukákat, megmondom őszintén, hogy szigorúan megbüntetném. Sajnos az volt a tapasztalat, hogy a környékben nem lehetett odaférni, mert oda volt terítve sok egyéb hulladék. Aztán eltakarították, de most a hétvégén néztem, megint tele van a környék szeméttel – mondta Bakó Mihályné.

 

Barna István saját tapasztalataira alapozva azt mondja, nyugat-európai példákat kellene követni. Véleménye szerint Vásárhelyen jóval több szelektív hulladékgyűjtő szigetet kell létrehozni, és akkor az illegális lerakások és a szétdobált szemetek is megszüntethetőek lennének.

 

 

- Ha most ráközelítünk, látható, kint vannak a szelektív kukák, de ha jól látom, csakis a földön vannak a hulladékok. Elmondhatom, hogy öt éve külföldön dolgozom, de rendszeresen haza járok és azt látom, lényegesen nem változott semmi sem. Azt javaslom, ne sajnálják az eszközt rá, tegyék sűrűbben a szelektív lerakó pontokat. Biztosan haszon lesz belőle. Ne várják el, hogy a Kistópartról felviszik a Kertvárosba, vagy a Csúcsból elviszik más városrészbe. Ilyen nincs a világon!Nem jó, nem jó, semmiképpen nem jó! Sőt, azt mondom, az egyéb hulladék, bútor és ilyen kihordandó dolgok elvitele is sűrűbb kell, hogy legyen. Nem kisváros ez! Nem faluról beszélünk – fogalmazott Barna István.

 

Megoldás egyelőre nincs, de információink szerint a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt.  három hónap után dönti el, hogy bevált-e a gyakorlatban az öt gyűjtősziget újra nyitása. Állítólag a közelben lévő kamerák által megállapítható lesz a szabálytalanul szemetelők kiléte. Személyazonosságuk felfedésében a rendőrséggel együtt működve tervezi a helyzet megoldását a szolgáltató. Jelenleg a bosszankodás marad a lakóknak.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: