Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A Boldog Gizella Díjat augusztus 19-én adják át Hódmezővásárhelyen

2018. augusztus 06.
A Boldog Gizella Díjat augusztus 19-én adják át Hódmezővásárhelyen

A Boldog Gizella Díjat Államalapító Szent István királyunk ünnepének előestéjén, augusztus 19-én adják át első alkalommal a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A megbecsülést azok a vásárhelyi polgárok kaphatják meg, akik hűségesek voltak a városhoz, itt alapítottak közösséget, itt végeztek mindenki által elismert munkát. A jelöltekre a www.phmva.hu oldalon lehet szavazni, augusztus 15-éig.

A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány Boldog Gizella Díjának névadója, Bajor Gizella magyar királyné, Szent István magyar király felesége, aki az utolsó fejedelemasszony és az első magyar királyné volt.

 

„Mély vallásos, keresztény hitben nőtt fel. Apáca szeretett volna lenni, így aztán a történelem úgy hozta, hogy Magyarország első koronás királynéjává lett. A kora középkorban szentté avatott herceg, Szent Imre az ő gyermeke volt. Bajor, német származása ellenére méltán lehetünk mi magyarok is büszkék rá, hiszen hűségesen szolgálta Magyarország népét, legalább annyira szerette, mint a sajátjait” –mondta dr. Kószó Péter, önkormányzati képviselő.

 

A díj a Hódmezővásárhely Hűséges Polgára címmel is jár. A polgári erény nem jelent elitista szemléletet – mondta dr. Kószó Péter. A díj nem csak értelmiségiek számára készült, a jövőben megkaphatja egy kőműves, egy gazdálkodó is, bárki, aki sokat tett a városért, illetve az itt élőkért.

 

„Az tud szeretni igazán, aki hűséges valamihez. Hűséges az elveihez, hűséges a választott társához, hűséges a hazájához, hűséges a népéhez, ezért áldozatvállalásra is képes. Éppen ezért, amikor Lázár miniszter úr megkért mint alapító arra, hogy adjunk egy szép alcímet is ennek a díjnak, akkor én a hűségből kiindulva választottam egy nagyon szép jelmondatot. Hódmezővásárhely Hűséges Polgára” – tette hozzá dr. Kószó Péter.

 

Idén két jelöltet terjesztettek fel a díjra. Megosztva dr. Páger Lajos belgyógyász főorvost és feleségét, a szintén belgyógyász dr. Berta Évát, akik mindketten 45 éven keresztül szolgálták a hódmezővásárhelyi betegeket. A másik jelölt pedig Sonkoly Tibor festőművész, a vásárhelyi festőiskola jeles képviselője, akinek művészete jól ismert a város polgárai előtt. A jelöltekre még lehet szavazni egészen augusztus 15-éig, a www.phmva.hu oldalon a díj nevére kattintva.

 

A nettó egymillió forint értékű Boldog Gizella Díjat államalapító Szent István királyunk ünnepének előestéjén, augusztus 19-én adják majd át egy gálaest keretében.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: