Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A hétfői közgyűlésen megszavazták az Ótemplomi Református Egyházközség számára az üres iskolaépületet

2018. augusztus 06.
A hétfői közgyűlésen megszavazták az Ótemplomi Református Egyházközség számára az üres iskolaépületet

Megkapta az Ótemplomi Református Egyházközség a Petőfi utca 6 szám alatti, jelenleg üresen álló iskolaépületet. A Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola bővülő diáklétszáma teszi szükségessé az új telephely kialakítását. Márki-Zay Péter polgármester nem járult hozzá a bővítéshez, mivel több civilszervezet számára tartotta volna fenn a helyet. Oktatásstratégiai szempontok miatt azonban a Fidesz többségű közgyűlés megszavazta a Hegedűs Zoltán által beterjesztett javaslatot.

Az Ótemplomi Református Egyházközség, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója kérte a közgyűléstől, hogy az üresen álló, Petőfi utca 6. szám alatti, egykori iskolaépületet a jövőben újra oktatási célokra kapja használatba. Az indoklást Hegedűs Zoltán frakcióvezető, a javaslat beterjesztője vázolta.

 

- Az iskola felmenő rendszerben két osztályt indít. A jövőben így a felső tagozaton is két osztály lesz, ezért nekik szükségük van több teremre. Maga az épület több szempontból is nagyon alkalmas erre a célra. Egyrészt, maga az épület iskolának épült, másrészt a jelenlegi telephelyhez nagyon közel található. Az iskola integritása, együttműködése, tökéletesen megoldható – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

 

Márki-Zay Péter polgármester szerint annak ellenére, hogy tényleg egy iskolai épületnek létrehozott, mára felújított létesítményről van szó, kétséges, hogy minden évben annyi gyermekkel kell számolnia a Szőnyinek, ami szükségessé tenné az épület átadását az intézménynek. A polgármester a civil szervezetek védelmében nem támogatta az épület átadását.

 

-Egy teljesen alkalmas, gyönyörűszépen felújított épületről van szó. Ebben az épületben most jelenleg egy lőtér és egy mezőgazdasági egyesület működik. Nagyon sok olyan civil kezdeményezés van, aminek a működéséhez ez volt a legalkalmasabb hely, ezért odaítéltük nekik. A javaslat ellehetetlenítené ezeket a közösségeket. Az önkormányzatnak kötelező feladata a társadalmi és civil szerveződések támogatása. A mi részünkről ez a probléma merült fel. Emiatt én nem tartom indokoltnak az egész épület átadását –fogalmazott Márki-Zay Péter.

 

A polgármester véleménye szerint egy kompromisszumos megoldással a civil szervezetek mellett néhány teremben a diákok is helyet kaphatnának.

 

Grezsa Ferenc az egyházközség iskolaügyi gondnoka is felszólalt, aki szerint az önkormányzatnak meg kell fontolnia, hogy az oktatás segítését, vagy a civil szervezetek elhelyezését tartja fontosabbnak. Az iskolában bővül a létszám, ezen felül az épület alkalmas iskolai órák lebonyolítására, míg a civil szervezetek más helyszínen is tudnak működni. Itt nem csupán egy épületről van szó, sokkal inkább értékválasztásról – fejtette ki Grezsa Ferenc.

 

-Miközben egy iskolát csak iskolaépületben, alkalmas helyen lehet telepíteni és működtetni, úgy civil szervezetet sok egyéb más térben is lehet működtetni és szolgáltatni. Mindezekre tekintettel javaslom, az iskolaépület legyen iskola, teljesen. Ne keverjük össze a funkciókat, bármennyire is kompromisszumnak tűnik is ez a javaslat. Valójában azt gondolom, hogy a köznevelési szempontrendszer alapján kevéssé tekinthető megoldásnak. Nyerje vissza alapfunkcióját ez az épület. Örüljünk neki, hogy végre be lehet népesíteni egy iskolának épült helyet ahelyett, hogy bezárnánk, ahogy ez korábban a demográfiai folyamatok miatt ez az országban és sajnos nálunk is megtörtént - fogalmazott Grezsa Ferenc.

 

Hosszas, személyeskedéseket sem nélkülöző vita után végül név szerinti szavazás következett: Kis Andrea alpolgármester, Márki-Zay Péter polgármester, Molnár Lászlóné a Jobbik, és Nagy Ernő a szocialista párt önkormányzati képviselője nemmel szavazott, míg a fideszes többségű testület és Szabó Pál független képviselő megszavazta a javaslatot, így az egyházközség kizárólagosan megkapta az épület használati jogát.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: