Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A vásárhelyi ingatlanok értéke tovább emelkedett az idei évben

2018. augusztus 08.
A vásárhelyi ingatlanok értéke tovább emelkedett az idei évben

Emelkedett a vásárhelyi ingatlanok értéke. Míg 2016 év végétől 2017 év végéig a panellakások négyzetméteréért 7%-kal, a téglalakásokért 13, a családi házakért pedig 5-6%-kal kellett többet fizetni, addig jelenleg a 2017-es év végi adatokhoz képest a családi házak közül például egy ’70-es években épült Kádár-kocka négyzetméterenként 30%-kal magasabb összeget kérnek el az eladók.

Jobb állapotú családi házat Hódmezővásárhelyen 17-18 millió forint, panellakást pedig 10 millió forint alatt nem lehet venni a belvárosban, de kertvárosi téglalakást sem lehet ez alatt az összeg alatt vásárolni, ezen a környéken egy felújított téglalakás értéke akár 12-13 millió forint is lehet. Egy 35 négyzetméteres garzonért, illetve minilakásért, vagy felújításra szoruló házrészért is több mint 7,5 - 8 millió forintot kell fizetni. 10 millió forintnál kevesebbért csak a Szabadság téren lehet nagyobbacska téglalakást vásárolni, ám a korábbi években lezajlott városrehabilitáció miatt, itt is megduplázódott az ingatlanok értéke. Molnár Attila ingatlanszakértő a további ingatlanpiacot felpezsdítő jelenségekről is beszélt a híradó stábjának.

 

„A hódmezővásárhelyi ingatlanpiacot, csakúgy, mint országosat, első körben az alacsony kamatozású hitelek befolyásolták pozitívan. Majd mikor bevezetésre került a CSOK, az láthatóan és azonnal növelte a keresletet. Helyspecifikusan, Hódmezővásárhelyen nagyon nagy dobást jelentett az, hogy a Csengettyű közből lehetőséget adtak a kiköltözésre. 12 millió forintos maximális áron vásárolta meg az önkormányzat a lakásokat, ez nemcsak a Csengettyű közi, hanem a környékbeli ingatlanok árát is megemelte, generálta az értéknövekedést. A külterületi ingatlanoknál az elkerülő út megint csak jelentős árnövekedést hozott, de a tram-train építésénél fogva az elmúlt hetekben is voltak olyan vevőink, akik erre alapozva nagyon jó befektetésnek gondolták az ingatlanvásárlást. A tram-train nyomvonalán 100 méteren belül ez további áremelkedést generált” – mondta Molnár Attila a Fair-M Ingatlanközvetítő Iroda alapítója.

 

A tavalyi év végi 111.000 forintos átlagnégyzetméterár a családi házaknál mostanra 135.000-140.000 forintra emelkedett, azaz mintegy 30%-os emelkedést mutat. Az utóbbi több mint fél évben ugyanilyen mértékben emelkedett a téglalakások értéke is, szintén 30%-ot ugrott felfelé a négyzetméterenkénti ár, míg a panelek értékének növekedése tartotta a 7-8%-ot. Külterületen még mindig jóval olcsóbbak az ingatlanok. Szikáncson például egy kétszintes családi házat 8-9 millió forintért, tehát feleannyiért lehet megvásárolni, mint Hódmezővásárhely szívében. A CSOK-ot a helyi vásárlások több mint felénél igénybe vették az érintettek, amely töretlen népszerűségnek örvend – fogalmazott Molnár Attila. A programot a tervek szerint ki is bővítik. Az 5000 fő alatti településeken megemelik a támogatási összeget a falusi élet népszerűsítése érdekében.

 

„A kisebb településeken Csongrád megyében nagyon jelentős segítség a családoknak a CSOK, ha ez tovább emelkedik, az üdvözítő. Ha valaki kiszámolja, hogy van egy 6 millió forintos ház, teszem azt Mindszenten, ha erre egy háromgyerekes család kap 2, 2 – 2, 5 millió forintot, akkor több mint egyharmadát megfinanszírozza az állam a vételárnak. Ez nagyon nagy segítség azokon a kisebb településeken, ahol alacsonyabbak az ingatlanárak” – tette hozzá Molnár Attila.

 

Az új lakások vásárlásánál is nagy motiváló erő lehet a CSOK, amely 10 plusz 10 millió forint támogatást jelent egy háromgyermekes család számára. A 2016-ban bevezetett kedvezményes 5%-os lakásáfa meghosszabbítására 2019 után nincs kormányzati szándék, így az új építésű ingatlanoknál a magasabb adókulcs realizálódni fog a vételárban is, így az új lakásokat is előre láthatóan drágábban kínálják majd a következő időszakban.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: