Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

A parlagfű pollenkoncentrációja magas Magyarország szinte teljes területén

2018. augusztus 09.
A parlagfű pollenkoncentrációja magas Magyarország szinte teljes területén

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén magas lesz. Emellett a csalánfélék és az üröm pollenje általában közepes-magas koncentrációban lesz jelen. Az arra érzékenyeknél az allergiás tünetek fokozódni fognak.

Az elkövetkezendő hetekben a parlagfű és egyéb gyomok pollenkoncentrációja az ország nagy részén magas lesz. A kültéri allergén gombák spóraszáma is általában a magas-nagyon magas tartományban alakul. Már július első hetében megjelent a parlagfű pollenje a levegőben, csak az akkori intenzív csapadékos időjárás miatt még nem okozott tüneteket.

 

-Az elmúlt napokban a parlagfű pollen koncentrációja elérte a magas szintet. Jelenleg az ország szinte teljes területén magas a parlagfű pollenkoncentrációja. Az elkövetkezendő napokban tovább emelkedik és az Alföld bizonyos területein, így Csongrád megyében is már a nagyon magas koncentrációt is elérhetik. Ez elsősorban szombatra várható. Ennek köszönhetően a tünetek fokozódni fognak – tudatta dr. Szigeti Tamás, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiéniás és Aerobiológiai Osztályának vezetője.

 

Kimondottan magas koncentrációnak számít, ha egy légköbméterben 100, esetleg 500 db pollen mutatható ki. E fölötti érték esetén már extrémnek mondható, amely a későbbi hetekben még előfordulhat Magyarországon. 

 

Az allergiások számára azt javasolják, forduljanak kezelőorvosukhoz. Számoljanak azzal, hogy magasabb parlagfűkoncentráció esetén intenzívebb gyógyszeres kezelés ajánlott.

 

-Ami nagyon fontos, hogy az allergiások kövessék a parlegfű pollen előrejelzést. Ez az efop180antsz.hu honlapcímen elérhető. Mindennap frissül a térképes előrejelzésünk – tette hozzá dr. Szigeti Tamás.

 

A csúcs várhatóan augusztus végén jön el, a lecsengése valószínűleg szeptember végén lesz.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: