Online adás
2019. február 22. Péntek - Gerzson napja van

Házi kedvenceink egészségre is figyeljünk a nagy hőségben

2018. augusztus 09.
Házi kedvenceink egészségre is figyeljünk a nagy hőségben

Augusztusban folyamatos hőség várható, így különösen fontos, hogy mind a házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk! Óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet! Soha ne hagyjuk kedvencünket a napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban és rövid időre sem!

A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli, például a kutyák is kaphatnak hőgutát. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása állataink számára. Tűző napon vagy zárt autóban még véletlenül se hagyjuk kedvenceinket! Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen előttük tiszta, friss ivóvíz! Ne hagyjuk, hogy szomjazzanak a nyári hőségben! Fontos, hogy az itatóedényt árnyékos helyre tegyük és az algásodás megelőzése érdekében súroljuk el naponta a vizes edényt! Figyeljünk a hőgutára jellemző tünetekre!

 

„A leggyakrabban a háziállataink közül a kutyákra jellemző. Elsősorban azokra, amelyeknek a légzése nehezített. Gondolok itt a mopszfélékre, amelyeknek megtört az orruk, a többi fajtától eltérő a légzőútjuk, illetve a pincserekre. A hőguta jellemzői, hogy az állat láthatóan rosszul lesz, bágyadt lesz, dülöngél, akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ilyenkor azonnal forduljunk állatorvoshoz!” – mondta dr. Horváth Zoltán állatorvos.

 

Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is csökkenhet az étvágy a hosszantartó meleg miatt. Ez normális dolog – mondja az állatorvos. A napi adagot osszuk több részre, az etetést időzítsük a kora reggeli és az esti órákra! Vigyázzunk a mozgatással! Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, hanyagoljuk a nagyobb túrákat is! A sétáltatást pedig célszerű a kora reggeli és az esti órákra időzíteni, és ne tartson tovább, mint ameddig az állat elvégzi a dolgát.

 

 

„Az aszfalt, a járda, a járólap nagyon fel tud melegedni. Érdemes kipróbálni, hogy ha mezítláb rálépünk, milyen meleg. Meg fognak lepődni. Akár az 50-60 fokot is eléri. Igaz, hogy a kutya talppárnája szarupárnás réteget is tartalmaz. Valamelyest ők jobban viselik, de hosszú távon ők se bírják a melegben való sétát. Rendkívül fontos az árnyékolás. Mind a kennelekben, mind az udvaroknál megoldható, hogy a ma már kapható ponyvákat kifüggesztve árnyékot biztosítsunk a kutyánknak. Óvatosan locsoljuk fel a helyüket, mert, ha túlzásba visszük, a pára növekszik meg. A kutyákat is lehet hűteni, a legjobban a végtagok alsó felületén. Ha ezt két-három óránként megtesszük, már sokat segítettünk rajtuk” – tette hozzá dr. Horváth Zoltán állatorvos.

 

A kutyákat úsztatni csak erre kijelölt és biztonságos helyen lehet, kerüljük a kubik gödröket, bánya tavakat, ahol a kiálló kövek felhasíthatják az állat hasát, vagy lábát! Vigyázzunk a légkondicionálóval, mert könnyen tüdőgyulladást kaphatnak tőle az állatok! A meleg, párás időben a külső élősködők is megszaporodnak. A bolhák napi ötven-hatvan petét is raknak, fontos a folyamatos bolhairtás a kedvenceknél. A kullancs szinte egész évben, de nyáron különösen aktív, amely többek között terjeszti a babézia nevű súlyos betegséget, de az emberhez hasonlóan lyme-kórt is kaphatnak a kutyák, mindkettő kezelés nélkül halálos lehet a négylábúak számára. A szúnyogok szívférgességet terjesztenek, a Csongrád megyei rész rendkívül fertőzött szívféreg lárvával, az esős nyár során vízállásos helyek alakultak ki, ahol a lárvák kifejlődnek és megfertőzik a házi kedvenceket. Megfelelő szerekkel azonban a szúnyogokat távol lehet tartani a kutyáktól.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: