Online adás
2019. július 17. Szerda - Endre, Elek napja van

Pázmány Péter életútjával folytatódott a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című programsorozata

2018. szeptember 14.
Pázmány Péter életútjával folytatódott a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című programsorozata

Pázmány Péter esztergomi érsek élete és szerteágazó munkássága került terítékre tegnap a könyvtárban, Benkő László tolmácsolásában. Ezzel az előadással folytatódott a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című programsorozata.

Pázmány Péter 1570-ben született Nagyváradon, református családban, amely életrajzában azért érdekes adalék, mert 12 évesen újra keresztelkedett és áttért a katolikus hitre. A kolozsvári gimnáziumban érettségizett, majd széles látókörére Európa nagyvárosaiban töltött évei alatt tett szert. Novícius volt Krakkóban, Rómában teológiát végzett és itt szentelték fel pappá is, majd Grazban kezdett tevékenykedni. Benkő László arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy Pázmány Péter a katolikus megújhodás élharcosa volt.

 

 

-A későbbiekben olyan méltóságba emelkedett, hogy esztergomi érsek lett belőle. Az átkeresztelkedésének volt talán az is köszönhető, hogy elfogadta a reformáció térhódítását, az egyházszakadást. De amellett, hogy a katolikus egyház érdekeit védte, nagyon keményen sokszor, mégsem az erőszakhoz folyamodott, hanem a kölcsönös bizalmon alapuló tárgyalásokban látta a megoldást, mondta Benkő László a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnöke.

 

 

Pázmány Péter Imádságos könyvének megjelenésével született meg az első katolikus imakönyv is. Politikusként pedig úgy vélte, hogy a Habsburgokra támaszkodva lehet a törököket kiűzni Magyarországról, ezért nagyban támogatta Ferdinánd főherceg magyar királlyá választását. De íróként is maradandót alkotott, hiszen a mai napig a magyar próza atyjaként tartják számon.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: