Online adás
2019. július 17. Szerda - Endre, Elek napja van

Sajtónyilvános bejárást tartottak a korszerűsítésen átesett Kalmár épületében

2018. szeptember 14.
Sajtónyilvános bejárást tartottak a korszerűsítésen átesett Kalmár épületében

Sajtónyilvános bejárást tartott pénteken Lázár János országgyűlési képviselő és Hegedűs Zoltán önkormányzati képviselő a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum külső energetika korszerűsítésen átesett Kalmár Zsigmond Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A sajtóeseményen az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időszakban a vásárhelyi „oktatási intézmények fejlesztése megtorpant, a pangás hónapjai járnak”, amelynek okát mérlegelni kell – hívta fel a figyelmet Lázár János.

A magyar állam 2015 óta fenntartója a vásárhelyi szakképzési intézményeknek. Ez a városban a Cseresnyés Kollégiumot, a Corvin, az Eötvös, illetve a Kalmár szakgimnáziumokat, szakiskolákat jelenti. Valamennyi intézményben történtek energetikai korszerűsítések, homlokzatszigetelést, új nyílászárókat kaptak az épületek.

 

 

„Hódmezővásárhelyen 800 millió forintos beruházás valósult meg két és fél esztendő alatt annak érdekében, hogy az ide járó diákok jobb körülmények között szerezzenek olyan tudást, amely a munkaerő piacon értékes és eladható” – fogalmazott Lázár János országgyűlési képviselő.

 

 

A hódmezővásárhelyi szakképzésnek négy ága lesz a jövőben, a mezőgazdasági, katonai, műszaki szakképzés és a szolgáltatás, a cél, hogy a képzési programot úgy formálják, hogy az a vállalkozók, illetve a munkaerőpiac igényeihez igazodjon. A HSZC intézményeiben a városban nappali tagozatos képzésben négyszáz, felnőttoktatásban pedig 500 tanuló vesz részt.

 

 

„A felnőttképzést mindenképpen megerősíteni szeretnénk. Kiszolgálni a vállalati igényeket, gyorsabb, rugalmasabb képzésekkel, együttműködve a szakmai szervezetekkel. Ez úton szeretném megköszönni a képviselő úr támogatását és bízom abban, hogy minél hatékonyabban fogunk tudni előre lépni” – tette hozzá Árva-Nagy Sándorné főigazgató.

 

 

A magyar állam és a vásárhelyi középfokú oktatási intézmények korábban 4, 5 milliárd forintra szerződtek a képzést biztosító épületek külső-belső megújításának érdekében, az előkészítés azonban elakadt.

 

 

„Az oktatási intézmények fejlesztése megtorpant, a pangás hónapjai járnak, lehet, hogy a pangás évei jönnek Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnázium mintegy négymilliárdos fejlesztése áll, a Németh László Gimnázium fejlesztése nem kezdődött el, az általános iskolák fejlesztésére nem jelentkeztek vállalkozók, a Szakképzési Centrum fejlesztésében nem történt érdemi lépés, a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar jövője bizonytalan” – mondta Lázár János.

 

 

A térség országgyűlési képviselője hozzátette, szomorúan látja, hogy az általános iskolák esetében sem jelentkeznek vállalkozók a hódmezővásárhelyi fejlesztésekre. Ennek okát mérlegelni kell – tette hozzá Lázár János.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: