Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Vásárhelyi rececsipke kiállítás nyílt a Németh László Városi Könyvtárban

2018. október 04.
Vásárhelyi rececsipke kiállítás nyílt a Németh László Városi Könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat részeként tudásátadás és -egyesítés címszóval vásárhelyi necc, azaz rececsipke kiállítás nyílt a Németh László Városi Könyvtárban. Az elmúlt 5 év, több mint 100 munkáját csodálhatják meg az érdeklődők a közintézmény folyósóján.

A városban csak neccként ismerik a rececsipkét, mely a térség igazi kuriózuma, hiszen sehol máshol nem igazán foglalkoznak már ezzel. A míves kézimunkák készítése legalább 100 éves múltra tekint vissza Hódmezővásárhelyen. A rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi értéktárba, majd később a megyeibe is. A rececsipke elkészítése rendkívül bonyolult. Először ugyanis az alapot adó hálót kell elkészíteni, ezután jöhet a különböző öltésekkel történő díszítés.

 

 

-          Nagyon összetett feladat mert nem olyan, mint a horgolás vagy a kötés. Először megcsináljuk a hálót. A hálót utána kifeszítjük, elkezdjük hímezni. A hímzés az különböző öltésekből, díszöltésekből áll. A vége az egy ilyen csodálatos munka. – mondta Sándor Istvánné, rececsipke készítő.

 

Sándor Istvánné 10 éve ismerkedett meg a necc készítéssel. Mentora a 92 éves Halász Andrásné volt. Öt éve önálló kiállítása nyílt a könyvtárban, azóta pedig az intézményben szakkör formájában adja tovább tudását. A tegnap nyílt tárlaton már tanítványainak munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

 

 

-          Öt évvel ezelőtt idefújt a szél a könyvtárba tulajdonképpen és kaptam egy csodálatos lehetőséget egy önálló kiállításra. Ez az álom tovább folytatódott mert nekem is mindig az volt az elképzelésem, hogy tovább adjam a tudásom mint, ahogy Halász néni nekem. A mai napig közel 30 embert neveltem ki. Nekik ez a jubileumi kiállításuk. Ezek a csodálatos munkák az ő ügyességüket mutatja. – tette hozzá Sándor Istvánné.

 

A több mint száz darabból álló kiállítást október 25.-ig tekinthetik meg a Németh László Városi Könyvtárban.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: