Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

A Vásárhelyi Televízió megszüntetését szorgalmazza továbbra is Márki-Zay Péter

2018. október 04.
A Vásárhelyi Televízió megszüntetését szorgalmazza továbbra is Márki-Zay Péter

A város csődközeli helyzetére hivatkozva a Vásárhelyi Televízió megszüntetését szorgalmazza továbbra is Márki-Zay Péter. A polgármester így egy törvényt, valamint egy helyi rendeletet sért döntésével.  Ha megszűnik a VTV, akkor Hódmezővásárhely lesz az egyetlen megyei jogú város, ahol nem működik majd helyi televízió.

Néhány nappal ezelőtt, két héttel az időpontkérést követően fogadta a Vásárhelyi Televízió dolgozóit Márki-Zay Péter polgármester – emlékeztetett Rókus Ákos ügyvezető. A megbeszélésen a tulajdonost képviselő városvezető egyértelművé tette, hogy nem lesz lehetőség arra, hogy az önkormányzat finanszírozza a helyi orgánumot, ami emiatt valószínűsíthető még az idén ellehetetlenül és megszűnik.

 

 

- A probléma az, hogy az év elején biztosította a költségvetési rendeletben az önkormányzat a Vásárhelyi Televízió működéséhez szükséges forrásokat, valamint az év közepén, májusban, az elmúlt év veszteségéből eredő törzstőke pótlásáról is döntött. Ez azt jelenti, hogy a városnak az év során több mint 100 millió forintot kellett volna átutalnia, vagyis ez el is lett különítve a Vásárhelyi Televízió részére. Ebből 19 millió forint érkezett meg. Indoklás nem volt, hogy ez miért nem jött. Most polgármester úr kifejtette, hogy a város anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé azt, hogy ezeket a pénzeket átutalja. A probléma az, hogy ezt a rendeletet a polgármesternek végrehajtóként meg kellene tennie, tehát jogszerűtlen az az állapot, hogy ő nem folyósítja a nekünk megítélt és a költségvetésben elkülönített összeget. Másrészről a törzstőke visszapótlásnak a határideje lejárt, tehát innentől kezdve a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseibe is ütközik a jelenleg fennálló helyzet – fogalmazott Rókus Ákos ügyvezető igazgató.

 

Márki-Zay Péter polgármester a televízió munkatársaival való találkozó után is azt hangsúlyozta, a város csődközeli állapotban van, ezért nem menthető meg a VTV.

 

-A közgyűlés tudna mit tenni akkor, ha olyan vagyoneladást kezdeményezne, ami bevételt produkál a városnak még az idén.  Itt 5 és félmilliárdos lyukról beszélünk. A város 24 milliárdos költségvetéséből már most látjuk, hogy 5 milliárd nem fog bejönni – mondta Márki-Zay Péter.

 

 

A helyzet azért is érdekes, mivel kimondottan jó gazdasági évet zárna a televízió, ha decemberig működhetne.

 

 - A nekünk megítélt 70 millió forintos támogatásból mindössze 38-39 millió forintot kellene csak felhasználnunk a működéshez. Tehát, lényegében a Vásárhelyi Televízió az idei működésével 34 millió forintot meg is spórolt a város költségvetésének. Ez is jelzi, hogy gazdaságosan és eredményesen működtünk. Azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni, ha a Vásárhelyi Televízió megszűnik, akkor Hódmezővásárhely lesz az egyetlen megyei jogú város, ahol nincs helyi televízió. Az országban egyébként 90 település üzemeltet helyi tv-t. Mind a 90 valamilyen mértékben támaszkodhat a saját önkormányzatára. Vagy támogatás, vagy kölcsön, vagy műsoridő megrendelés keretében támogatja ezt a szolgáltatást, hogy a helyi lakosok informálódhassanak a helyi hírekről. Hódmezővásárhelyen 5-6 hónapja nem valósul meg az a hozzáállás, hogy ezt a valóban nem kötelező, de annál fontosabb feladatot közpénzekkel támogassa a helyi önkormányzat – tette hozzá Rókus Ákos.

 

Az idei költségvetésben drágább tétel lesz megszüntetni a VTV-t, mint fenntartani annak működését. Amíg a televíziónak 20 millió forintos támogatásra lenne szüksége idén a túléléshez, számítások szerint 25 millió forintba kerül annak megszüntetése.

 

- Azért, mert vannak folyamatban lévő pályázatok és szerződések, amelyek megszüntetése ködbér kifizetésével járna, illetve a munkavállalóknak természetesen a Munka Törvénykönyve szerinti végkielégítés és szabadságmegváltás ilyenkor jár. Lényegében 5 millió forinttal drágább idén megszüntetni a helyi televíziót, mint megszüntetni – tudatta az ügyvezető.

 

A kialakult helyzet kapcsán a felelősség egyértelműen a városé, emelte ki az ügyvezető, aki hozzátette, egy törvényt és egy városi rendeletet sért a polgármester, azzal, hogy nem hajtja végre a rá vonatkozó előírásokat.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: