Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

Újjá élesztették az állatvédelmi kerekasztal üléseit

2018. október 10.
Újjá élesztették az állatvédelmi kerekasztal üléseit

Az állatvédelem két fontos területén a civil szervezetek megsegítésén, illetve a szabályozási anomáliák kiküszöbölésén dolgozik a hódmezővásárhelyi FIDESZ. A szervezet irodájában élesztették újjá az állatvédelmi kerekasztal üléseit, amelyre havonta, kéthavonta várják a meglévő 5 vásárhelyi állatvédő egyesületet.

 

Újra összeül az állatvédelmi kerekasztal. Öt hódmezővásárhelyi állatvédő egyesület képviseltette magát a megbeszélésen, ahol a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány mellett részt vett Lázár János országgyűlési képviselő is, aki elhatározta, hogy szerteágazó feladatai mellett az állatvédelem ügyét is felveszi portfóliójába.

 

 

„Az állatvédelmi kérdést szeretnénk a legközelebbi közmeghallgatáson decemberben a város közgyűlése elé terjeszteni. Szeretnénk egy intézkedési csomagot kidolgozni az állatvédelemmel kapcsolatban, amelyet az önkormányzat képviselőtestülete elé szeretnénk terjeszteni. Ez tartalmazni fogja az állatvédelmi járőrszolgálattal kapcsolatos javaslatot is. Ennek előterjesztését már 2017. decemberében megtettem – mondta dr. Kószó Péter önkormányzati képviselő, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elnöke.

 

 

Az állatvédőket kutya és macskaeledellel, valamit pénzbeli támogatással is segítették, de szerveznek a jövőben olyan akciókat is, amelyekkel szintén támogatják majd a szervezetek munkáját – tette hozzá dr. Kószó Péter, a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány elnöke. Az utóbbi időben egyre több kóbor kutyát találni a városokban, illetve külterületen, amelyeket nem látnak el chippel a gazdáik.

 

 

„Az állampolgárok nem tartják be ezeket a törvényeket, ami kötelező lenne. Ez az eboltás, chipeltetés, valamint kiengedik a kutyákat az utcára, szándékosan, mondván, hogy majd hazajön az a kutya. Erre kell az állampolgárok figyelmét felhívni, hogy ezt a magatartást mellőzzék, ha lehetséges. Valamint, hogy ne szaporítsanak. Az ivartalanításra kellene ráállni, ami nagyon fontos. A gyerekeket is tanítani kellene, hogy a gyerekek is tudják, hogy mi az, hogy állatvédelem” – mondta Kerner Katalin, a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület hódmezővásárhelyi elnöke.

 

 

„Országos viszonylatban is azt kértük a miniszter úrtól, hogy próbáljon a Parlamentben is odahatni, hiszen ez nemcsak vásárhelyi, hanem országos probléma is, hogy egy ivartalanítási ingyenes akcióval segítsenek azon, hogy ezek a nem kívánt szaporulatok ilyen számban megjelenjenek. Drágák az ivartalanítások. 15-25 ezer forint között vannak. Ezt nem igazán engedhetik meg maguknak a magyar emberek, legalábbis az emberek nagyobb része, úgyhogy ebben tudna segíteni a kormány” – tette hozzá Varga András tanácsadó.

 

 

A felelős állattartók többségében vannak, hiszen a társállatot gondozók rajongó szeretettel viszonyulnak kutyáikhoz, mindössze 10-20%-uk a felelőtlen gazda.

 

 

A legutóbbi ebösszeíráskor 22 ezer kutyát regisztráltak. A dokumentáció kötelező önkormányzati feladat, amelyet ötévente kell elvégezni, legutóbb két éve történt ilyen összeírás, amelyet a már jövőre célszerű lenne megismételni – hangzott el a kerekasztal beszélgetésen.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: