Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

Bemutatták Harmat Péter Hódmezővásárhely díszkútjai című kötetét a városi levéltárban

2018. október 11.
Bemutatták Harmat Péter Hódmezővásárhely díszkútjai című kötetét a városi levéltárban

A vásárhelyi kútfúrás történetéről, valamint a díszkutakról szóló könyvében az olvasók egy rendkívül részletes képet kaphattak az artézi kutak kialakulásáról és a kútfúró iparról.

Harmat Péter élete munkáját tette bele a kötetbe, mely rendkívül részletes képet ad Hódmezővásárhely kútjairól. A szerző Baján született, de már gyerekként is nagyon érdekelték kutak, hiszen a régi időkben nem volt kiépített vízhálózat és a házakhoz puszta kézzel hordták a vizet. Nem is volt kérdés számára, hogy felnőtt korában a vízzel szeretne foglalkozni. Az artézi kutak után folytatott kutatásai megmutatták, hogy rengeteg fúrt kutat lehetett a városban fellelni, de az igazi okát kereste annak, hogy vajon miért volt rájuk szükség.

 

 

 

„Valamikor itt Vásárhelyen nagyon nagy volt a vízhiány és nem volt egészséges az ivóvize a városnak. Mocsarak, nádasok, tavak vették körbe a várost és a vizet a Tiszáról hozták az emberek, hordókkal, valamint ásott kutakból vették a vizet. Az volt a baj, hogy az ásott kutak elfertőződtek. Ebből az adódott, hogy járványok alakultak ki és a lakosok kérték a város vezetését, hogy találjanak valamilyen megoldást. Így született meg az, hogy sokkal mélyebbről kell venni a vizet, mint az ásott kút, mivel az talajvizet gyűjt össze, amely pedig szennyezett. A felső vízzáró réteg alatt azonban védve van a víz, és jobb is a minősége. Innentől kezdve, körülbelül az 1800-as évektől a város elkezdte keresni a megoldást, hogy miként lehetne a mélyfúrású kutakat fölszaporítani, hogy több és egészséges vízhez juthassanak a város lakói, mely igaz, hogy hosszabb folyamat volt, de egy kútfúró ipar alakult ki a városban” - mondta Harmat Péter, a könyv szerzője.

 

 

A kötet szerzője hozzátette, hogy több ezer kút található Vásárhelyen, melyek egy részének feltárása még mindig folyamatban van. A 37 díszkutat bemutató könyvében, az artézi kutak mellé épült medencékről is részletesen írt a könyvében, melyek díszítettsége és szépsége lenyűgöző.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: