Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

Tovább romlik Magyarország és Ukrajna kapcsolata

2018. október 12.
Tovább romlik Magyarország és Ukrajna kapcsolata

Hiába érkezett 100 millió euró támogatás az utóbbi években Magyarországról Ukrajnába, a két ország viszonya mégis megromlott. A történet szövevényes, szálai Hódmezővásárhelyre is elérnek.

Magyarország és Ukrajna már tavaly szembe került egymással, mert Ukrajna új oktatási törvénye korlátozza a magyar nyelvű tanítást Kárpátalján. Ám a két állam viszonya idén mérgesedett el igazán, amikor a kormány kinevezte a vásárhelyi Grezsa Istvánt Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztossá. Az ukránok ugyanis ezt a lépést a belügyekbe való beavatkozásnak minősítették. A problémát pedig csak tetézte, amikor előkerült egy rejtett kamerás felvétel, amelyen a beregszászi magyar konzul azt tanácsolja a magyaroknak, hogy hivatalos helyen ne mutassák meg magyar irataikat, mert a kettős állampolgárságot nem nézik jó szemmel Ukrajnában. Erre Ukrajna kiutasította a beregszászi magyar konzult, mire Magyarország is kiutasította az ukrán diplomatát. 

 

Holott Magyarországról néhány év alatt 100 millió euró áramlott Kárpátaljára, nem csak a magyarok, de az ottani intézmények, szervezetek, vállalkozások megsegítése céljából. Ebben pedig benne van a hódmezővásárhelyiek adománya is, amelyet a mezővári óvoda megépítésére gyűjtöttek össze.

 

Grezsa István úgy fogalmazott: Kárpátalja a határon túli magyar nemzetpolitika „lakmuszpapírja”. A kormány ugyanis azt gondolja, hogyha ott sikerül a szülőföldjükön tartani a magyarokat, akkor ez máshol is megvalósulhat a Kárpát-medencében.

 

Grezsa István kiemelte: Kárpátalja mindig is soknemzetiségű volt. Az ott élő magyarság egész Ukrajna lakosságának csupán 0, 3%-át teszi ki, még a románok, és a bolgársok is többen vannak. Az országban hozzávetőleg 18 millió orosz és 4 millió olyan ukrán él, akiknek orosz az anyanyelve. A kormánybiztos úgy fogalmazott: az orosz kérdés túl nagy falatnak bizonyult az ukránoknak, ezért megtaláltak minket, magyarokat. Pedig hazánk elsőként ismerte el Ukrajnát és a magyar kormány támogatta azt is, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba. Ezért is került Magyarország most a lehető legkellemetlenebb helyzetbe, legalábbis ami a két állam kapcsolatát illeti- tette hozzá Grezsa István.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: