Online adás
2019. április 24. Szerda - György napja van

Mindenszentek napján ezerfős tömeg emlékezett Almási Istvánra a Kincses temetőben

2018. november 05.
Mindenszentek napján ezerfős tömeg emlékezett Almási Istvánra a Kincses temetőben

Alig egy esztendővel halála után megáldották és felszentelték a néhai polgármester közadakozásból megépült síremlékét.

November 1-jén megáldották és felszentelték Almási István síremlékét a Kincses temetőben. A Nagy Attila szobrászművész által készített síremlék közadakozásból épült meg. A szertartáson elsőként Alácsi Ervin tábori lelkész mondott imát.

 

„Az Istentől származó atyaság hamisítatlan jeleit viselte magán. Nemcsak saját családja, szűkebb közössége és muzsikus társai körében, de szó szerint városatya volt. Annak akár személyes árát is megfizetve törekedett rá, hogy e városnak és minden lakójának igazi atyjává legyen. Az elevenítő szentlélek erejében benső emberré lett, mert a szüleitől örökölt hit által Krisztus lakott a szívében. Belakta, birtokba vette e földi porhüvelyt. Lelkileg és szellemileg is bent volt és nem kint. A képmutatás és a felszínesség, a tettetés távol áll tőle” – mondta Alácsi Ervin tábori lelkész.

Alig egy éve ment el a férj, a családapa, a nagyapa, a barát, a városáért élő honatya, ezért az egy esztendeje hegesedő sebekre kell gyógyírt találni – kezdte igehirdetését Bán Csaba református lelkipásztor.

 

„Almási István személyében egy olyan emberre emlékezünk, aki a velünk töltött időszakban arcban és testben hivatalosan velünk volt, de ahogy az emlékezés szavait hallottuk, ő mindannyiunk szeretett embere volt, akire mindannyian büszkék voltunk és nemcsak ő szerette a városát, hanem a városban élő emberként szerethettük mi magunk is” - mondta Bán Csaba.

 

A halála ugyan elszakított bennünket tőle, de szívünkben és lelkünkben örökké velünk marad – tette hozzá Bán Csaba.

 

A síremléket Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta és szentelte meg.

 

„Az emberi élet, a történelem nem egy zsákutca, a halál nem elmúlás, hanem egy olyan küszöb, amely innen nézve befejezés, valaminek a vége, a túloldalról nézve viszont a célba jutás állapotának küszöbe. Azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk István testvérünkre. Az emlékezés egy kapcsolat vele” – fogalmazott Kiss-Rigó László.

 

A szertartáson Nagy Ervin evangélikus lelkész végezte az igeolvasást, Németh László esperes, plébános pedig záróimát mondott a néhai polgármesterért.  Ávéd János szaxofonon játszott az eseményen.

 

A síremlék felszentelésén lerótta tiszteletét többek között Vásárhely, illetve Makó polgármestere, valamint a térség országgyűlési képviselője, Lázár János és családja is. A ceremóniát követően Lázár János Facebook-oldalán osztotta meg a jó városvezető személyéről szóló gondolatait.

 

„Fájó ez a mai nap, nagyon hiányzik, és különösképpen hiányzik az a béke, amelyet ő ebben a városban képes volt megteremteni. Megtanulhattuk az elmúlt egy esztendőben, hogy nem az az igazi politikus és városvezető, aki háborút folytat, aki egymásnak uszítja a város polgárait, aki tönkre teszi a város nyugalmát és békéjét, hanem az, aki képes volt nyugalmat és békét teremteni. Almási István ilyen ember volt” – mondta Lázár János.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: