Online adás
2019. április 24. Szerda - György napja van

Humoros kiállítással mutatja be a Lenin-korszakot az Emlékpontban nyíló kiállítás

2018. november 08.
Humoros kiállítással mutatja be a Lenin-korszakot az Emlékpontban nyíló kiállítás

Len- in Mánia az Emlékpontban. A Lenin -kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átiratai a KOGART és a Magyar Nemzeti Galéria szervezésében láthatók holnaptól Hódmezővásárhelyen. A kiállításnak nem célja a szocializmus kigúnyolása, helyette a humor eszközeivel bemutatni egy megélt és lezárult történelmi korszakot.

Az ülő- Lenin szobor az Emlékpont homlokzatán kint, és Vlagyimir Iljics parafrázisai bent. Kétség sem fért ahhoz, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény lenne a legmegfelelőbb helyszíne a Len-in Mánia című kiállítás bemutatásának 30 évvel a rendszerváltás után.

 

 

Udvardy Csaba sebészorvos fiatalkorát a szocializmusban élte, Lenin vizuális gegjeivel az őt ért hatásokat igyekszik megjeleníteni és feldolgozni.

 

 

- A mai fiataloknak fogalma sincs arról, hogy nem mehet az ember Nyugatra, nem válthat dollárt, megmondják neki, hogyan kell szavaznia és milyen ruhát kell viselnie. Ezt a mai fiatalok nem értik, pedig az ő szüleik is ebben a rendszerben nőttek fel, ugyanúgy, mint én.

 

Lenin kortárs átiratai az 50-es évek eredeti szocreál képeivel együtt láthatók a kiállításon. A kurátoroknak ugyanis az volt a céljuk, hogy történelmi kontextusba helyezzék a témát, amelynek lényege a többrétegűségben és a játékosságban rejlik.

 

 

-Melyikünk ne firkált volna össze általános iskolai olvasókönyvében híres embereket, rajzolt volna bajuszt a különböző komoly íróknak, történelmi személyiségeknek. Így egy kicsit megszólítjuk az embereknek azt az énjét is, hogy igenis lehet a történelmen gondolkodni, a történelmet játékosan átélni. Ami nem azt jelenti, hogy a tragédiákat el akarnánk felejteni, de igazából egy kicsit a szellősebb történelmi szemléletet szeretnék sugallni ezzel.

 

 

A művészettörténészek szerint a játékos forma használata azért is indokolt, mert így a fiatalok számára is közelebb hozható Lenin és vele ez a letűnt történelmi korszak. A Len- in mánia című rendhagyó tárlat hivatalosan holnap este 6 órakor nyílik meg az Emlékpont időszaki kiállítótermében. 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: