Online adás
2019. április 24. Szerda - György napja van

7. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás elnevezésű népszerű rendezvényét szombaton a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága

2018. november 08.
7. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás elnevezésű népszerű rendezvényét szombaton a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága

A madárvonulás dél-alföldi ünnepe már korán elkezdődik a szegedi Fehér-tónál, ahol aztán egész nap több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, de a főszereplők természetesen a darvak lesznek.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti különlegessége a darvak ezreinek vonulása a Dél- Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke, ahová a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság immár hetedik alkalommal szervez közös darunézést.

 

-A darvak Európa, illetve Ázsia északi részén fészkelnek és Európa déli részén vagy Afrika északi részén telelnek. Ez a két terület között nagyon sajátos módon meghatározott útvonalakon vonulnak. 20-30- 40 km széles az a vonal, amin – nagy vizes élőhelyeket érintve- vonulnak a madarak- mondta Albert András természetvédelmi őr.

 

A páratlan természeti látvány megtapasztalásához érdemes korán kelni, mert a hajnali túra, ahogy elnevezése is mutatja, napkeltekor 6 órakor indul a Macskási gyeptől. Majd a darvak esti behúzására délután három órakor kerül sor. A két időpont között pedig különböző programok gondoskodnak az érdeklődők szórakoztatásáról.

 

-Olyan fesztiváljellegű eseményekkel töltjük meg, melyek a környék megismerését, természeti nevezetességeit teszi lehetővé. Például kisvonatozás a Fehér-tavi vasúton, lovaskocsis kirándulás a Sirály tanösvényen. Ezen kívül a diákoknak lesz természetvédelmi akadályverseny, természetfotózás, amihez meghatározott időben és helyen lehet fényképeket készíteni. Értékelésük aztán este egy közös vetítésen történik- tette hozzá a szakember.

 

A Fehértavi darvadozás elnevezésű program célja, hogy felhívja a figyelmet a természet szépségeire és a természetvédelem fontosságára.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: