Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Makovecz Imre élete és világhírű munkássága került terítékre tegnap délután a Németh László Városi Könyvtárban

2018. november 09.
Makovecz Imre élete és világhírű munkássága került terítékre tegnap délután a Németh László Városi Könyvtárban

Ezzel az előadással folytatódott a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület Idéző című programsorozata.

 

Makovecz Imre valamennyi épülete magán hordozza építője senkivel össze nem téveszthető keze nyomát, munkáiban a fából ívelt motívumok és a szárnyas lények alkotnak összhangot. A Kossuth-díjas magyar építészről, a Magyar Művészeti Akadémia alapítójáról és örökös tiszteletbeli elnökéről Ditrói Zoltán tartott fényképekkel illusztrált előadást a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagjainak a városi könyvtárban.

 

 

-Makovecz Imre nemcsak építész volt, hanem egy stílus megteremtője, az organikus építészet megvalósítója. Csodálatos művei, építményei és templomai vannak - hangsúlyozta Ditrói Zoltán, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagja.

 

Az előadó azt is elárulta, hogy a Makovecz épületek közük az egyik nagy kedvence a közelben található Hagymatikum Makón, mert szerinte az építésznek ebben a munkájában valamennyi, rá jellemző formajegyét sikerült egyesítenie. Az alkotó legnagyobb épülete, amelyet a fővárosi Felső- Krisztinavárosban szeretett volna kialakítani, végül a mai napig nem valósult meg. Ellenben egy másik budapesti helyszínen az egyik templomtervének alapkövét már lerakták. Makovecz Imre nem csak az építészetben alkotott maradandót, de írásai is magas minőséget képviseltek.

 

-Vannak versei, amikről sokan nem is tudnak, pedig Makovecz Imre nemcsak építész volt, hanem költői vénával is rendelkezett. Sok írása fennmaradt, amelyek segítségével talán más, nyitottabb gondolkodásra buzdítja az embereket - tette hozzá Ditrói Zoltán.

 

Makovecz Imre 75 évesen 2011 szeptember 27-én hunyt el, de létesítményeivel beírta magát a magyar és a nemzetközi építészek nagyjai közé.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: