Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Lázár János a Szeviép-ügyről: vádlottak padján Botka Lászlónak és Újhelyi Istvánnak kellett volna ülni

2018. november 21.
Lázár János a Szeviép-ügyről: vádlottak padján Botka Lászlónak és Újhelyi Istvánnak kellett volna ülni

A Szeviép-ügy elsőrendű vádlottját öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendűt öt év két hónap börtönre ítélte első fokon kedden a Szegedi Járásbíróság. 

Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó - már felszámolás alatt álló – Szeviép Zrt. egykori vezetőit a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek. A végrehajtandó szabadságvesztés mellett a vádlottakat öt évre eltiltották gazdasági szervezet vezetésétől, valamint egymillió, illetve 1,25 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték őket. A hitelezők és a magyar állam per során bejelentett polgári jogi igényét a bíróság egyéb törvényes útra utasította, azzal, hogy további két hónapra fenntartotta a vádlottak vagyonának zár alá vételét. A felszámoló által előterjesztett polgári jogi igényt pedig - formai hibák miatt - a bíróság végül érdemben nem bírálta el.

 

„A bíróság a vádlottakkal szemben letöltendő szabadságvesztést szabott ki. Az ügyészség az elsőfokú bírósági ítélet kapcsán az ügyészi nyilatkozat megtételére három munkanap gondolkodási időt tartott fenn. Az ügyészség ugyanakkor indokoltnak tartotta a vádlottakkal szemben a kényszerintézkedés alkalmazását. Az erre vonatozó ügyészi indítványt a bíróság ugyanakkor elutasította. Az ügyészség ezen végzéssel szemben fellebbezést jelentett be. Az első és a harmadrendű vádlott kapcsán bűnügyi felügyelet elrendelésére, míg a másodrendű vádlott kapcsán pedig letartóztatás elrendelésére tett javaslatot. Ennek indoka pedig az, hogy a bírósági ítéletben kiszabott nem jogerős szabadságvesztés tartama miatt a szökés és elrejtőzés veszélyétől alappal lehet tartani” – mondta Dr. Serfőző Katalin, a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

 

A bíróság, azzal, hogy bűnösnek mondta ki az építőipari cég egykori vezetőit, igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy károsultjainak - jelentette ki Szabó Bálint. A Szeviép egykori beszállítóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a bíróság is kimondta, Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekményében ellopták 516 alvállalkozó pénzét.

 

„Egyetlenegy kérdésre nem kaptunk választ, ebben az eljárásban erre nem is kaphattunk választ, hogy hol a pénz? A mai ítélet megalapozza azokat az eljárásokat, amelyeket már korábban is kilátásba helyeztünk. A Szeviép-károsultak nevében szeretném bejelenteni, hogy még a mai napon az eltűnt, ellopott, a csődbűncselekménnyel a három Sziviép-vezér által eltüntetett pénzek nyomába eredünk, és büntető eljárást kezdeményezünk. Első körben az Ujhelyi István sofőrje által vezetett Biztonsági Üzem Kft.-nek átadott közel félmilliárd forint vonatkozásában. Másodsorban a Szegedi Önkormányzatot egy átiratban arra kérjük, hogy azonnal rendeljen el és állítson fel a Sziviép ügyben önkormányzati vizsgálóbizottságot, aminek során tisztázni tudjuk azt, hogy a szegedi önkormányzatnak egyik oldalon, mint pénzátutalónak milyen szerepe volt, másik oldalon pedig a szegedi önkormányzat tisztségviselőinek milyen felelőssége van a pénz eltüntetését illetően” – tette hozzá dr. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

 

„Ma a vádlottak padján Botka Lászlónak és Ujhelyi Istvánnak kellett volna ülni, hiszen a Szeviép-ügy az ő ügyük. Az ítéletet nekik kellene letölteni, olyan sajátos azonban a magyar jogrendszer, hogy azok, akik a Szeviép tevékenységének a legnagyobb politikai haszonélvezői voltak elkerülhették a felelősségvállalást” – nyilatkozta az ítélethirdetés kapcsán Lázár János a promenad.hu-nak.

 

A térség országgyűlési képviselője szerint a Szeviép-ügy is rámutat arra, hogy Szegedet Botka László puhasága miatt egy baloldali politikai és gazdasági maffia uralja.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: