Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Nyírő József munkásságáról tartottak irodalmi estet a Németh László Városi Könyvtárban

2018. november 23.
Nyírő József munkásságáról tartottak irodalmi estet a Németh László Városi Könyvtárban

Dr. Medvigy Endre irodalomkutató részletesen bemutatta a székely író jelentősebb műveit és életpályáját.

Nyíró József, székely író műveiről, és a megjelent kiadványok jelentőségéről tartottak irodalmi estet a Németh László Városi Könyvtárban. Dr. Medvigy Endre irodalomkutató és Szabó András színművész kalauzolta el a hallgatóságot az alkotó világába.

 

Nyírő József munkássága igen jelentős volt a két háború közötti erdélyi-magyar irodalomban. Kiemelkedő alkotók közé sorolható, ugyanis a székely írók Tamási Áron mellett az ő alkotásait ismerték a leginkább és a munkáik szinte kivétel nélkül a Révai Kiadó gondozásában jelentek meg.

 

„1924-ben jelentek meg először novelláskötetei és regényei, és különösen a novellában volt erős. Székely témájú könyveket írt döntő többséggel. Egy-két könyvét megemlíteném: Jézusfaragó ember, Havasok könyve, Székelyek, és én úgy gondolom, hogy jobbak a novellái, mint a regényei. Tehát elsősorban novellákat ajánlanék mindenkinek a figyelmébe. Az erdélyi irodalmi fórumok kialakításában komoly szerepe volt. Az erdélyi Szépmíves Céh alapítói közé tartozott Nyírő József” – mondta dr. Medvigy Endre, irodalomkutató.

 

Az irodalomkutató úgy fogalmazott, hogy Nyírő Józsefnek nagyobb szerepe lett és még lesz is a jövőben. Hozzátette, hogy félre kellene tenni a fenntartásokat, és az értékeinek megbecsülésére kellene fókuszálni, és szerencsére egyre több magyar olvasó számára elérhetővé váltak a művei.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: