Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Több mint százan sétálták végig a tram-train útvonalát

2018. november 26.
Több mint százan sétálták végig a tram-train útvonalát

Több mint százan vettek részt az esős idő ellenére szombaton, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezésében megvalósuló, három kilométeres tram-train túrán. A 12 állomásos programon az épülő villamos vasút belvárosi szakaszáról tudhattak meg műszaki, régészeti, és helytörténeti érdekességeket a gyalogtúra részvevői, akiket a végállomáson, a Népkerti Sörözőben puncspartin láttak vendégül a szervezők.

 

A Hódmezővásárhelyen épülő villamos vasút, azaz a tram-train beruházásról tudhattak meg többek azok, akik részt vettek a Szeretem Vásárhelyt Egyesület gyalogtúráján a hétvégén. A kivitelezési munkálatok már hosszú hónapok óta folynak a városban. A tram-train alapjaiban fogja megváltoztatni Hódmezővásárhely közlekedését, vélik a szervezők, ezért olyan információkat akartak átadni a hozzájuk csatlakozó túrázóknak, amelyekből azt tapasztalták, hogy hiány van a városban.

 

„Tizenkét megállóhelyen fogunk információkat átadni a velünk együtt sétálóknak. Ez több, mint a tram-tarin leendő állomásainak a száma. Vannak olyan régészeti, vagy helytörténeti szempontból érdekes épületek, ahol megállunk. A leendő megállóhelyeket kibővítettük, és így fogunk 12 helyen megállni. Az első állomásunk, itt a Toldi és Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződésben van, itt egy régészeti érdekességről fog szó esni. Azt bizonyítják a régészeti emlékek, hogy már az ókorban komoly, lakott település volt ezen a területen” – mondta Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület alapító tagja.

 

A Szeretem Vásárhely Egyesület szakembereket is hívott a túrára, akik helytörténeti és régészeti érdekességeket, illetve a villamos vasút beruházással kapcsolatos információkat, műszaki paramétereket osztottak meg a résztvevőkkel.

 

„Mindenképpen azt szerettük volna, hogy korrekt szakmai információ jusson el a város lakosságához, ezért hívtuk segítségül a városi pályaépítő cég kivitelezőjének építésvezetőjét, Zahorán István urat, van velünk egy régész, aki végig a feltárás során részt vett az ásatásokon, Csányi Viktor, és a helyi múzeum egyik kollégája, Elek András az, aki a helytörténeti érdekességeket elmondja” – fogalmazott Juhász Tünde.

 

100 fölötti létszámmal regisztráltak a részvevők a gyalogtúrára annak ellenére, hogy az időjárás nem volt kegyes a sétálókhoz, akik esőben indultak el a tram-train vonalán.

 

„Nagyon kíváncsi vagyok erre az újonnan épülő villanyos vasutunkra, szeretném tudni, hogy ezek milyen feltételekkel, milyen úti célokon haladnak és az is érdekel, hogy a régészeti feltárások milyen leleteket tártak fel, emiatt jöttünk el a férjemmel” - számolt be Kispál Judit, a tram-tarin túra résztvevője.

 

A háromkilométeres túra a Nagyállomástól a Népkert megállóig tartott. A Népkert Sörözőben puncspartival, forralt borral és harapnivalóval várta a szervező Szeretem Vásárhelyt Egyesület a gyaloglókat.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: