Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

25 éves fennállását ünnepli a Magyar-Francia Baráti Társaság Hódmezővásárhelyen

2018. november 27.
25 éves fennállását ünnepli a Magyar-Francia Baráti Társaság Hódmezővásárhelyen

Ebből az alkalomból a tagság tegnap délután díszközgyűlést tartott a Városháza dísztermében, ahol annak idején megalakult az egyesület és elindult a francia kultúrát és nyelvet népszerűsítő program. A mostani eseményen Franciaország tiszteletbeli konzulja is részt vett.

A Magyar-Francia Baráti Társaság 1993. január 28-án alakult meg Hódmezővásárhelyen, a Városháza dísztermében, dr. Rapcsák András néhai polgármester kezdeményezésére. Az ötletet az előző évben tett látogatás adta, amikor is a megváltozott politikai viszonyok miatt a városi delegáció a francia testvérvárosban Vallaurisban járhatott, közben eltelt negyedszázad.

 

-Mindenkinek azt ajánlom, hogy tanulja ezt a nemcsak érdekes és szép nyelvet, mert valóban sokkal közelebb hozza egymáshoz ez az embereket. Munkám során sokat jártam Franciaországban és higgyék el, hogy megéri. A népnek a szíve is megnyílik, amikor a nyelve is megnyílik. Igazából a saját nyelvén a legkönnyebb barátságot kötni minden néppel - mondta Márki- Zay Péter polgármester.

 

A Magyar-Francia Baráti Társaság fennállásának 25. évfordulóján, Franciaország tiszteletbeli konzulja is ellátogatott Hódmezővásárhelyre.

 

-Nemcsak most, mindig nagyon jó ide jönni, mert egy kicsit otthon érzem magamat. Sok olyan vendég van most is itt is, akiket évek óta ismerek. Azért érzem itt otthon magamat, mert az emberek beszélnek franciául, tudnak Franciaországról - mondta Eric Blin, Franciaország tiszteletbeli konzulja.

 

A társaság legfontosabb feladatának a francia kultúra itthoni, míg a magyar értékek franciaországi terjesztését tartotta és tartja most is.  

 

-A francia nyelv erősítése a városban, a francia kultúra megismertetése és megszerettetése a tanulókkal. Ez volt az elsődleges célunk a 25 év alatt és ez nem változott. Ezt szolgálja az Ismerd meg Franciaországot! vetélkedő is, amit 25 -ször tartottunk meg. 24. alkalommal, meg idén előbb a városi, majd megyei, míg az utóbbi időben országossá nőtt francianyelvű versmondó versenyünk, ahová a város összes gimnáziumából, és iskolájából várjuk a fiatalokat - mondta dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona, a Magyar- Francia Baráti Társaság titkára.

 

A Magyar - Francia Baráti Társaság negyedszázados munkásságát tortával ünnepelte a Városháza dísztermében.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: