Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Az Otthonteremtő Programban is fokozott támogatásra számíthatnak a kétgyermekes családok

2018. november 28.
Az Otthonteremtő Programban is fokozott támogatásra számíthatnak a kétgyermekes családok

Decembertől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a támogatott kamatozású 10 millió forintos hitelt - mondta Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyarországon a gyerekek többsége, 1 millió 140 ezer gyerek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt fokozott támogatásuk - hangsúlyozta Novák Katalin, a család- és ifjúságért felelős államtitkár. Mint mondta, ennek egyik módja az, hogy december 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezmény mellé 10 millió forint, támogatott kamatozású hitel felvételére lesznek jogosultak a kétgyermekesek. A kormány garantálja, hogy a 25 éves futamidő alatt 3 százalék alatt tartják a kamatot. Megjegyezte: az elmúlt három évben a CSOK- ot igénybe vevők közel fele - több mint 43 ezer - kétgyermekes család volt, és bíznak abban, hogy ezzel a hitellel még több kétgyermekes családot segítenek hozzá a CSOK-hoz.

 

„Egy újdonság, hogy az Otthonteremtő Programban is fokozott támogatásra számíthatnak a kétgyermekes családok, vagy azok a fiatalok, akik gyermekvállalás előtt állnak, de két gyermeket szeretnének. Tehát december 1-jétől a hitellehetőség, a CSOK mellé megnyílik a kétgyermekes családok számára is. Azaz 2018. december 1-jétől a CSOK vissza nem fizetendő támogatása mellett, 10 millió forintos kamattámogatott hitelre lesznek jogosultak azok, aki két gyermeket nevelnek, vagy két gyermeket terveznek.”- mondta Novák Katalin.

 

Az államtitkár a kétgyermekesek támogatásáról szólva kiemelte a testvér-gyedet, vagyis, hogy ha gyorsan születnek a gyermekek egymás után, akkor is minden gyermek után megkapják a szülők a nekik járó családtámogatást. A kormány ezzel is támogatja a testvér vállalását - jegyezte meg. Az államtitkár példaként említette, hogy általánossá teszik a rugalmas munkaidő-beosztást a közigazgatásban, a 10 év alatti gyermeket nevelőknél bevezetik a távmunka lehetőségét, és duplájára emelik a gyermekek után járó pótszabadság mértékét.

 

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány a családtámogatások további bővítését tervezi és arra kért mindenkit, töltse ki a családok támogatásáról indult nemzeti konzultáció kérdőívét, és vegyenek részt a magyar családpolitika alakításában.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: