Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

10 év alkotómunka után megjelent Szabó Klára Petra első monográfiája, Phantesea címmel

2018. november 29.
10 év alkotómunka után megjelent Szabó Klára Petra első monográfiája, Phantesea címmel

A vásárhelyi festőművész a könyvről és pályájáról Somosi Rita művészettörténésszel beszélgetett az Alföldi Galériában.

Megjelent Szabó Klára Petra eddigi alkotói munkásságát összegző katalógusa. A művészet iránt érdeklődők a kezdetek óta figyelemmel kísérhetik a vásárhelyi festőművész pályáját, hiszen fiatal kora ellenére több mint egy évtizede állandó kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, ahol számtalan díjjal elismerték már tevékenységét. Szabó Klára Petra mindig is művészeti pályára készült.

 

-Művészeti tanulmányaimat a Tömörkény István Művészeti Gimnáziumban kezdtem Szegeden. Utána is folyamatosan művészeti iskolákba mentem továbbképezni magamat. Eleinte grafikus szerettem volna lenni, sok mindent kipróbáltam, a tűzzománctól kezdve a fotón keresztül a textilig, sokféle anyaggal dolgoztam míg végül a festészet mellett kötöttem ki- hangsúlyozta Szabó Klára Petra festőművész.

 

Szabó Klára Petrát kezdetben a divat érdekelte, vagyis az, hogy az öltözködés hogyan befolyásolja a rólunk alkotott képet, majd ahogyan a téma letisztult benne, az emberi test, mint médium kezdte foglalkoztatni és közben megtalálta kedvenc technikáját is.

 

-Akvarellel nem foglalkoznak annyira sokan itthon, még mindig mostohagyereknek számít a technikák között. Szabó Klára Petrának azért különlegesek munkái, mert folyamatosan az akvarell határait feszegeti. Akverellből készít animációt, installációt, vagy akár 10 méteres akvarellszőnyeget is. Tehát kísérletezik azzal, mik lehetnek a felhasználási lehetőségei az akvarellnek-tette hozzá Somosi Rita művészettörténész.

 

Szabó Klára Petra nemcsak szülővárosában, Hódmezővásárhelyen, de külföldön is ismert, ugyanis a rezidencia programoknak köszönhetően a világ számos országába eljutott, többek között Dél- Koreában, Nagy Britaniában és Japánban is dolgozott. A legnagyobb hatást a felkelő nap országa tette rá, az ott tapasztaltakat saját munkáiba is be tudta építeni. Szerinte azonban van még hová fejlődnie, ezért a jövőben újabb technikákat szeretne megtanulni és új helyekre elutazni. Addig is a vásárhelyi közönség a 65. Őszi Tárlaton három alkotását is megcsodálhatja az Alföldi Galériában. Az idei képzőművészeti seregszemle vasárnapig látogatható Hódmezővásárhelyen.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: