Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A szarmaták életéről tartott előadást Vörös Gabriella

2018. november 29.

Mit kaptunk a szarmatáktól címmel Vörös Gabriella egyetemi docens tartott előadást tegnap délután az érdeklődőknek a Tornyai János Múzeumban. Ez volt a Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti programsorozat idei évadának első része.

A szarmaták több mint 400 éven keresztül egészen időszámításunk szerint 500-ig éltek Vásárhely környékén. Iráni nyelvű, keleti népcsoportként tartják számon őket, akiknek a legnyugatibb szálláshelye a Kárpát-medence lett. Tárgyai emlékeiket a XX. század második harmadában, illetve az ezredfordulótól napjainkig tartó időszakban igyekeztek és igyekeznek feltárni a régészek.

 

-A Kárpát-medencében nem lehet nomadizálni, ezért gyorsan letelepedtek és elkezdtek intenzív földműveléssel foglalkozni, persze nem mondtak le az állattartásról sem. Egy kicsit római módra élnek, tekintettel arra, hogy csomó vívmányukat átvették. Borzasztó izgalmas, keleti elemekkel teli, de a nyugati világ vívmányait is magában foglaló kultúra jön itt létre- mondta dr. Vörös Gabriella a SZTE Régészeti Tanszékének címzetes docense.

 

 

A szarmaták után maradt az utókorra a jól ismert szürke kerámia, és pompázatos öltözködési kultúrájuk is. Több száz vagy akár ezer gyöngyöt is felvarrtak ruháikra, amelyekre nagyon jellemző volt a színharmónia és a szimmetriára való törekvés. Az ehhez viselt ékszereik is jellegzetesek voltak, mint például ez a nyakperec.

 

 

-Itt van a nyakamba, mert megcsináltattam egy ötvösművésszel ennek a nagyon érdekes régészeti tárgynak- ami ugyanakkor mai is használható, hiszen a nyakamból vettem ki- a másolatát. Azt, hogy ezt hogyan használták, hogyan viselték, próbáltam ezzel a kísérlettel bebizonyítani. De végtelen lehetőségek vannak a szarmata korban, ez csak egy picike példa- tette hozzá a szakember.

 

A szarmaták sírjaiban varrótűt is találtak, ami pont ugyanolyan, mint a mostaniak, hiszen van hegye és foka, amibe a cérnát bele lehet fűzni. De érdemes egy kicsit az életmódjukban is elmélyedni- javasolta a szakember- mert bár rideg állattartást gyakoroltak, használtak karámokat és hogy meg tudják itatni az állataikat, kutakat is ástak. Számos olyan vívmány köthető hozzájuk, amelyeket a szarmatáktól kaptunk- derült ki Vörös Gabriella előadásából.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: