Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

65 éves a zeneiskola

2018. november 30.
65 éves a zeneiskola

A zeneiskola 1953 december elsején kezdte meg működését Hódmezővásárhelyen. Így immár 65 éve zajlik folyamatosan iskolai keretek között zeneoktatás a városban. Ebből az alkalomból a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jubileumi programsorozattal készült, amelyből a szoboravató, a tanári kiállítás és az ünnepi hangverseny sem hiányozhatott.

65 éve lehet zenét tanulni Hódmezővásárhelyen. A Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben azonban nemcsak hangszeres tudásukat fejleszthetik a gyerekek, hanem 2004 óta minden művészeti ágban képezhetik magukat, a színművészettől kezdve a táncművészen át egészen a képzőművészetig. A város minden oktatási intézményéből érkeznek ide fiatalok, akik mostantól a bejáratnál egy szoborral találkoznak. Nagy Attila: Vörös oroszlán című alkotása ugyanis éppen itt kapott helyet.

 

-Magához az épülethez is kötődöm. Édesanyám ebben az intézményben tanított 10 éven keresztül és én is az általános iskola felső tagozatát itt töltöttem, még az öcsém is ide járt. Külön öröm számomra, hogy a Tiszta Szívvel Egyesület olyan bölcs volt, hogy ebben az épületben állította fel ezt a szobrot- mondta Nagy Attila szobrászművész.

 

Nagy Attilát Szepes Mária: Vörös oroszlán című könyve ihlette meg és készítette el kisplasztikáját. A vásárhelyi szobrászművész azzal a kikötéssel ajánlotta fel művét közcélra, hogy olyan helyre kerüljön, ahol minél többen megsimogathatják, mert a most még matt anyag így lesz egyre fényesebb.

 

-Ez az intézmény azt is zászlójára tűzte, hogy megtanítja az ide járó gyerekeket örülni, szeretni, alkotni és dolgozni. Azt kívánom, hogy mindenki, aki ezt a ma leleplezendő szobrot látja, megsimogatja, az szülje újra és élje újra ezt a csodát. Azon az úton pedig, ami a szeretet, az öröm irányába vezet, segítse őket ez a kisplasztika- hangsúlyozta Lázárné Megyeri Zita a Tiszta Szívvel Egyesület és Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

Az ünneplés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban folytatódott. Az előtérben a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművész tanárainak alkotásaiból nyílt kiállítás, majd a színházterem ünnepi hangversenynek adott otthont. Az est fényét különleges módon előadott zenedarabok emelték, ilyen volt például a 9 művésztanár 18 kezes zongorajátéka.

 

-Nagyon sok olyan vásárhelyi van, akik valamilyen módon kötődnek ehhez az iskolához. Itt tanultak, vagy később ide jöttek vissza tanítani. Nekem is van olyan tanítványom, aki most itt tanít az iskolában. De úgy gondolom, olyan tantestület dolgozik most is az iskolában, akik az előző hagyományokat életben tudják tartani és az intézmény oktatási színvonalát olyan magasra tudják helyezni, hogy a szülők, a tanulók és a város nagyközönsége is elégedett lehet- hangsúlyozta Vágó János a Péczely Attila alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. 

 

A vásárhelyi zeneiskola hírnevét olyan hírességek öregbítik, mint Hegedűs Endre zongoraművész, Huszár Lajos zeneszerző, Feletár Melinda hárfaművész, vagy a pályáját zongoraművészként kezdő Antal Imre.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: