Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Korrupciógyanús több közbeszerzés a Városházán

2018. november 30.
Korrupciógyanús több közbeszerzés a Városházán

Valami bűzlik a Városházán – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán mai sajtótájékoztatóján. A helyi Fidesz-frakció vezetője szerint ugyanis felmerül a gyanú, hogy korrupció és összejátszás zajlik az önkormányzaton a közbeszerzések körül.

A helyi Fidesz-frakció vezetője mai sajtótájékoztatóján kifejtette: több vállalkozó is megkereste és szóvá tette, hogy a város által kiírt pályázatok és közbeszerzések nem átláthatók, sőt egyesek úgy fogalmaztak, hogy korrupció szaga lengi körbe a beszerzéseket.

 

„Az átláthatósággal valóban vannak problémák, hiszen, ha megnézzük ezeket a dokumentumokat, amelyek a város honlapján találhatóak, akkor folyamatosan sakkoznak a beadási határidőkkel és játszanak velük. Tehát felveti annak a lehetőségét, hogy valakinek az előnyére próbálják kiírni ezeket a beszerzéseket. Nem nyilvánosak a pályázatok bontásai, melyet több vállalkozó is szóvá tett, azaz nem zárt borítékban kell beadni az ajánlatokat. Tehát, ha valaki később viszi az ajánlatát, és esetleg bennfentes információt kap, akkor esetleg kedvezőbb ajánlatot kaphat, mint az a személy, aki nyílt ajánlatát bevitte, vagy beküldte e-mailen keresztül. Ez megint az összejátszás lehetőségét veti föl. A másik átláthatósági probléma: ezek a szerződések nem kerültek nyilvánosságra. Nem találhatók meg a város honlapján, és a vállalkozók szeretnék leellenőrizni, hogy az ajánlatukkal szemben, aki megnyerte az adott beszerzést, mégis mennyiért. Tehát szeretné leellenőrizni, hogy valóban olcsóbb ajánlat nyert-e, de erre sincs most lehetőség. Ebből egyértelműen az látszik, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat, amelyet Márki-Zay Péter vezet, folyamatosan és sorozatosan sérti meg a beszerzési szabályzatát a városnak, és ennek a hátulütőit látják a vállalkozások”. -mondta Hegedűs Zoltán.

 

Hegedűs Zoltán konkrét példákat is említett: többek között a földgáz beszerzését, az augusztus 20-ai rendezvények vagyonvédelmi biztosítását és a buszos tömegközlekedési pályázatot is. A politikus hangsúlyozta: az adott beszerzésekkel kapcsolatban hatósági, illetve törvényességi észrevételt tesznek, valamint azt is megvizsgálják, felmerül-e az összejátszás és a korrupció gyanúja. A helyi Fidesz frakciónak ugyanis az a célja, hogy átláthatóvá váljon a város vezetése, szabályosak legyenek a közbeszerzések, és a polgármester tartsa be az érvényben lévő beszerzési pályázatokat és a közbeszerzési törvény paragrafusait.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: