Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Hézső Ferenc festőművész tárlatvezetésével búcsúzott a 65-ik Vásárhelyi Őszi Tárlat

2018. december 03.
Hézső Ferenc festőművész tárlatvezetésével búcsúzott a 65-ik Vásárhelyi Őszi Tárlat

A napokban elbontásra kerülő kiállítás mind a látogatók, mind a szakma irányából elismerést vívott ki, bizonyítva, hogy Hódmezővásárhelynek minden ősszel helye van a kortárs képzőművészeti színtéren.

65-ik alkalommal került megrendezésre a Vásárhelyi Őszi Tárlat, melynek záróeseményén Hézső Ferenc festőművész tartott tárlatvezetést a művészetek iránt érdeklődő közönségnek. A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta, hogy egy folyamatosan megújuló, a kortárs képzőművészeti trendekkel lépést tartó kiállításról van szó, hiszen a már komoly pályát maguk mögött tudó művészek és a fiatal alkotók egyaránt szép számmal adtak be műveket és érdemeltek ki díjakat, mindez igazolja, hogy a hatvanötödik tárlat a fiatalság dinamizmusával köszön el.

 

„65-ik alkalommal került megrendezésre a Vásárhelyi Őszi Tárlat, mely egy jubileumi alkalom és a hagyománynak lépett az útjára az esemény. Úgymond már statisztikai szempontból is az idős korban van a kiállítás. Viszont, ha szétnézünk a termekben, akkor azt láthatjuk, hogy egy folyamatosan megújuló és kortárs, képzőművészeti trendekkel lépést tartó tárlatról van szó. Ezekben a napokban a tárlat elbontásra kerül, de fontos elmondani, hogy nagyon pozitív volt a visszajelzés mind a szakma, mind pedig a látogatók részéről” – mondta Miklós Péter.

 

Gyermekkora óta figyelemmel kíséri a Vásárhelyi Őszi Tárlatokat a most nyolcvanéves Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festőművész, aki 1961 óta rendszeres résztvevője a képzőművészeti seregszemlének. Kiemelte, hogy aki ilyen hosszú időn át részt vesz a tárlaton, annak felelőssége, hogy évről évre új szándék, gondolat, érzelmi többlet kerüljön a terem falára.

 

A művész úgy fogalmazott, hogy a hatvanöt év tárlataira visszatekintve láthatóak a gazdaság és a társadalom változásai, valamint hozzátette, hogy ma nem egyszerű feladat alkotónak lenni.

 

„A többi művész alkotása is nagyon érdekes, mindenki vérmérséklete és felfogása szerint kapaszkodik bele egy-egy lényegi gondolatba. Azt figyeltem meg az egész Őszi Tárlat során, hogy most több az intim, a mindennapi élethez kötődő, apró kis mozzanatnak a feltérképezése, bemutatása. Tehát úgy tűnik az ábrázolóművészet egy része a mindennapok apró részletei felé tolódik el, mely természetes is. Erőteljesen hanghatásokra a közönség sem vevő manapság. Inkább olyan mű előtt nézelődik el hosszabb ideig, amely az művész érzelmeit és finom gondolatait próbálja az érdeklődő elé tárni” – tette hozzá Hézső Ferenc.

 

A festőművész tárlatvezetését a Tornyai-plakettet idén elnyert Ámmer Gergő alkotásaival kezdte, aki naturális eszközeivel és a gipsz nyers színével adott súlyt műveinek.

 

A kiállítás alkotásai a napokban visszakerülnek a művészekhez, de a művek láthatók maradnak a tárlat katalógusában, s a múzeum munkatársai megkezdik a felkészülést a jövő évi tárlatra. Az Alföldi Galériában új tárlat december 6-án, csütörtökön nyílik, ekkortól lesz látható a XXII. Hódmezővásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: