Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Mintegy 500 millió forintból újulhat meg a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola

2018. december 04.
Mintegy 500 millió forintból újulhat meg a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola

Több mint kétszer akkora lesz a tornaterem, többek között bővítik a sportpályát, egy újabb emeletet kap az épület, és egy lőteret alakítanak ki a közeljövőben a Belvárosi Református Egyházközség által fenntartott intézményben.

491 millió forint pályázati forrásból újul meg a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola Makón. Az EFOP-os forrásból megvalósuló beruházás célja az épület minőségének javítása, illetve az, hogy az iskola megfeleljen a mindennapos testnevelés követelményeinek.

 

„Az egyik alappillére a felújításnak, hogy kialakításra kerül 100 négyzetméteren egy interaktív lőtér, amely számítógép-szimulációs rendszerű, és nagyon fontos a képzés tekintetében. A második fő pillér a tornaterem felújítása és bővítése. 200 négyzetméteres a tornatermünk, ebből 500 négyzetméteres lesz. Eleget tudunk tenni még inkább a mindennapos testnevelés feltételeinek. Ez osztható lesz, így egyidejűleg két osztály vehet részt testnevelés órán. Az épület észak-keleti szárnyát bővítjük, kap egy új emeletet” – mondta Kondrát Zoltán, Makó Belvárosi Református Egyházközségének lelkésze.

 

Itt 600 négyzetméteren többek között fizika, valamint biológia-kémia előadó épül, szertárakkal és vizes blokkal, de különféle eszközbeszerzések is megvalósulnak a pályázat keretében. A pályázat egyik pilléreként megújul a szabadtéri sportpálya is, amely műanyag borítást kap, futópályát, távolugró gödröt alakítanak ki, és új világítás lesz az egész udvaron.

 

Farkas Éva Erzsébet polgármester kiemelte, az egyházközség mostani nyertes pályázatával együtt most már a város összes középiskolájában sikerült komoly fejlesztést elérni, a Galambban 400, a Návayban 100, a József Attila Gimnáziumban 150, a Juhász Gyulában pedig 500 millió forint értékben.

 

„Az elmúlt időszak is azt mutatja, hogy a város fejlődése nagyon nagy mértékben indult meg az elmúlt négy évben. Milliárdos nagyságrendű az a beruházás, amely akár a gazdaságfejlesztési, akár az oktatáspolitikához kapcsolódó fejlesztéseket indította el” – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere.

 

„Makónak minden sikerül, Vásárhelyen meg nem megy semmi” – így kezdte gondolatait a sajtótájékoztatón Lázár János. „24 milliárd itt, 800 millió ott” - állította párhuzamba az országgyűlési képviselő újságírói kérdésre a makói iskolafejlesztési beruházásokat a vásárhelyi beruházások helyzetével.

 

„A Modern Városok Program előkészítése Hódmezővásárhely városvezetése miatt sehogy sem áll. A kormány nem tud segíteni a városvezetésnek, mert az olyan lenne, mint halottnak a csók. Egy olyan program van, Almási István munkájának köszönhetően, amely előkészítettebb állapotban van. Almási István szívügyének tekintette munkája során a Németh László Gimnázium fejlesztését. A gimnázium kialakítása annak idején Rapcsák András és Almási István közös ötlete volt. Annak idején a Németh László Társaság vezetője volt, és a gimnázium nagy pártfogója volt a néhai polgármester. Sokat lobbizott azért, hogy egy 800 millió forintos gimnázium-bővítésre sor kerüljön. Ez az anyag volt egyedül olyan állapotban, hogy a kormány ezt tárgyalásra alkalmasnak tartotta. Tegnap beszéltem a miniszter urakkal, a Németh László Gimnázium meg fogja kapni a szükséges támogatást, mint az egyetlen olyan program, amely támogatásra alkalmas állapotban van” – mondta Lázár János, országgyűlési képviselő.

 

A térség országgyűlési képviselője szerint Vásárhellyel szemben Makón tudatos építkezés zajlik, az iparűzési adóbevétel az elmúlt hat évben megduplázódott, a munkanélküliség pedig 3 százalék alatt van. Lázár János a makói egyházközség pályázatával kapcsolatban hangsúlyozta, nagyon pontos és jól előkészített volt, így nem volt nehéz mellette lobbizni.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: