Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Idén ünnepli a hatvanadik születésnapját a vásárhelyi és csongrád megyei tájékozódási futó sport

2018. december 04.
Idén ünnepli a hatvanadik születésnapját a vásárhelyi és csongrád megyei tájékozódási futó sport

A jeles alkalomból szerveztek december 1-én megemlékezést a Balogh Imsi Sportaréna előtti tájfutó emlékműnél.

1958 őszén alakult meg a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség, majd ehhez csatlakoztak a vásárhelyi természetjáró szakosztályok. Nagyillés Mihály és Balogh Imre nevéhez fűződik a sportág Vásárhelyen. A tájékozódási futás később különvált a természetbarát szövetségtől, de a kapcsolat mind a mai napig szoros kapcsolatot áponak. Ugyanakkor érdekesség lehet, hogy Szegeden már 1912-ben megalakult a Magyar Turista Egylet ottani szakosztálya, a háború után viszont valóban 1958-ban alakult meg az új egyesület és született meg ismét a tájfutó sport.

 

 

„Már lassan három generáció nőtt föl az elmúlt hatvan évben, és minden generációnak megvoltak a nagy egyéniségei. Mint a többi sportág, a tájfutás is fejlődött és ma már az alapító tagok az kezdeteknél 5-6 perces átlagokat teljesítettek. Ma már 3-4 perces átlagkilométereket hegyen-völgyön keresztül. Tehát ez a sport óriási fejlődésen ment keresztül. Nem utolsó sorsban a térkép is pluszt ad, hiszen tájékozódni kell, majd futni, nagyon gyorsan” - mondta Baranyai Antal.

 

 

Rostás Irén, a vásárhelyi tájékozódási futás legeredményesebb versenyzője, a mai napig senior kategóriában méretteti meg magát. 1965-ben találkozott először a tájfutással, nyolcszoros magyar bajnok és háromszor indult világbajnokságon is. Váltóban Monspart Saroltával és Horváth Magdolnával világbajnoki bronzérmet szereztek.

 

 

„Az erdőt már kiskorom óta imádtam és akkoriban a Kása erdőbe jártunk ki edzeni. Később eljutottunk versenyekre és így egyre beljebb sodródtam ebbe a sportágba.1976-ban válogatott lettem, majd elindulhattam első világbajnokságomon is, ahol bronzérmet szereztünk váltóban. Nem hagytam abba a sportot és 13 évig voltam válogatott”- nyilatkozta Rostás Irén.

 

 

Az eseményen Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke és Dr. Rasztóczy András, a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség elnöke tartott beszédet. A rendezvény további részében koszorúkat helyeztek a tájfutó kőre.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: