Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Lezárta munkáját a vásárhelyi önkormányzattól elbocsátott, illetve távozó 33 dolgozó ügyét vizsgáló Eseti Interpellációs Bizottság

2018. december 05.
Lezárta munkáját a vásárhelyi önkormányzattól elbocsátott, illetve távozó 33 dolgozó ügyét vizsgáló Eseti Interpellációs Bizottság

A vizsgálat eredményét tegnap sajtótájékoztatón ismertette dr. Kovács László, elnök. „A kommunizmushoz volt hasonló a légkör” – fogalmaztak a munkavállalók.

Május 29 -én hozott létre dr. Kovács László képviselő javaslatára Eseti Interpellációs Bizottságot a képviselőtestület, amely azt vizsgálta, hogy mi az oka annak, hogy a február 25-ei választásokat követően Márki-Zay Péter hivatalba lépésétől az ez év májusig terjedő időszak alatt a vásárhelyi Polgármesteri Hivatal dolgozóinak 1/3-adát elbocsátották, vagy olyan méltatlan helyzetbe hozták, hogy saját maguk mondjanak fel. A bizottság arra várt választ Márki-Zay Péter polgármestertől, hogy adjon magyarázatot ennek okára, illetve vázolja fel, mit tett azért, hogy ezek után az önkormányzat működésében ne legyen fennakadás. A bizottság az elmúlt időszakban meghallgatásokat tartott, vizsgálatának eredményét pedig a december 7-ei rendes közgyűlésen ismerteti a képviselő-testülettel. A bizottság elnöke, dr. Kovács László, önkormányzati képviselő és Hegedűs Zoltán a helyi Fidesz frakcióvezetője az Eseti Interpellációs Bizottság jelentését már szerdán ismertette a sajtó képviselőivel.

 

„A 33, önkormányzattól különböző körülmények között eltávozott köztisztviselő közül 22-en, ez 66%, a visszaküldött hozzájárulási nyilatkozat alapján alkalmat adtak a bizottság számára, hogy nemcsak írásos véleménynyilvánításukat, hanem adott esetben meghallgatásukat is a bizottság előtt vállalják, illetve ezek közül néhányan azt is vállalták, hogy a polgármester, illetve az alpolgármester jelenlétében szembesítés mellett is elmondják a véleményüket távozásuk körülményeiről” – mondta a bizottság elnöke, dr. Kovács László, önkormányzati képviselő.

 

Az Eseti Interpellációs Bizottság nem vitatja, hogy a polgármesternek joga és lehetősége van munkatársait megválasztani, azonban ennek szakszerűnek és méltányosnak kell lennie, hiszen a dolgozók személye hatással van nemcsak a város működésére, de a folyamatban lévő helyi fejlesztésekre is. A bizottság megállapította, hogy a munkavállalók ilyen mértékű távozása megroppantotta az önkormányzat hatékony működését. A méltányosság kérdésében a dolgozók jogszerűtlennek találták a polgármester diktafonos hangrögzítéseit, illetve többen feltörve találták lezárva hagyott iratszekrényeiket a munkakezdéskor. Továbbá 10 köztisztviselő munkabérét Márki-Zay Péter indokolatlanul felére, vagy még jelentősebb mértékbe csökkentette, mivel nem voltak hajlandók a korábbi városvezetésre terhelő információkat kreálni. Ezzel családok: férj és feleség lehetetlenültek el anyagilag és kényszerültek a felmondásra.

 

„Ha ilyen körülmények uralkodnak jelenleg is, akkor ez beláthatatlan következményekkel fog járni a város életére nézve a jövőben is. Ennek hatásai napjainkban is látszódnak és megmutatkoznak. Ez nemcsak ennek a 33 lapátra tett vagy elüldözött embernek a sorstragédiája, hanem mint a Megyei Jogú Város legfontosabb intézményének, az önkormányzatnak rendkívül fontos a város ügyeit kézben tartó, építeni kötelezett intézmény elégtelenségét vázolja fel. Ha valamit rossz szándékkal és akarattal tönkre tesznek, azt nehéz és fáradságos lesz egy jobb időben valaki másnak rendbe hozni” – mondta dr. Kovács László.

 

dr. Kovács László elmondta, a városházi dolgozói létszám lecsökkenése és az elbocsátások miatt egyértelműen Márki-Zay Péter a felelős, és nem az általa emlegetett akkori Jogi Iroda vezetője, aki a munkáltatói jogokat gyakorolta.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: