Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Tél címmel adott orgonakoncertet Rákász Gergely a Református Ótemplomban

2018. december 05.
Tél címmel adott orgonakoncertet Rákász Gergely a Református Ótemplomban

Már hagyomány, hogy a népszerű orgonaművész az év utolsó hónapjában hangversennyel kedveskedik helyi rajongóinak. Idén Bach és Vivaldi muzsikája került a középpontba.

Rákász Gergely tegnapi, Tél című koncertjén, a Református Ótemplomban többek között a címadó Vivaldi tételt is eljátszotta a vásárhelyi közönségnek. A zenei időutazáson a népszerű orgonaművész a zene segítségével az 1700-as évek elejére repítette vissza az érdeklődőket, amikor a német Bach és az olasz Vivaldi komponáltak. Bachra nagy hatást gyakorolt Vivaldi művészete, ezért Rákász Gergely összehozta őket egy műsorban. Vivaldira most azért is esik nagyobb hangsúly, mert idén van születésének 340. évfordulója.

 

„Vivaldi nagyon képszerűen fogalmaz a zenéjében. Kőkeményen megírja a télben a szeleket, a hideget, a korcsolyázást, a jégen csúszást. Akkor, amikor korcsolyázásról és fenékre esésről ír a zenében, akkor az ott van, kottában kivehető. Egyébként szonett formában bele is írja, versformában ő szöveget közöl” – mondta Rákász Gergely, orgonaművész.

 

A négy évszak mély szimbolikus tartalommal szolgál, az emberi élet szakaszait idézi fel, amelyben a tél az idős kort jelképezi. Rákász Gergely a koncert közben számos életrajzi adalékkal, érdekes anekdotákkal is szórakoztatta muzsikája mellett a közönséget.

 

„Rengeteg impulzus érkezik menet közben is. Nem szabad félni újat alkotni minden estére. Ha az ember mindig csak azt akarja megcsinálni, amit már tegnap megcsinált, meg tegnap előtt, akkor az egy idő után fárasztóvá válik, nemcsak a közönségnek, hanem az előadónak is” – tette hozzá Rákász Gergely.

 

Rákász Gergely mögött kemény munkával töltött időszak áll, amelyre a korona idén nyáron került fel, hiszen a művész most ünnepelte színpadon állásának 25. évfordulóját.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: