Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Az ünnepek idején kiemelten figyeljünk oda a lakástüzek veszélyére

2018. december 06.
Az ünnepek idején kiemelten figyeljünk oda a lakástüzek veszélyére

Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben figyelmeztet, hogy advent idején is vigyázzunk családunkra, értékeinkre.

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon. A tűzesetek megelőzhetőek, ha betartunk néhány fontos szabályt. Az adventi koszorúkat mindig fémtálcán kell tárolni, a könnyen éghető anyagoktól távol.

 

„Fontos, hogy a meggyújtott mécseseket, gyertyákat soha ne hagyjuk őrizetlenül, amikor elhagyjuk a lakást, fújjuk el, oltsuk el. Ugyanilyen fontos, hogy a mécsesek, adventi koszorúk környezetéből távolítsuk el a gyúlékony anyagokat. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhában a főzésnél, mivel ilyenkor sokat sütünk-főzünk, ne hagyjuk ott az ételt. Ilyenkor sokan rázárják a lakást a sütőre, a nyílt gázlángra. Elszaladnak a boltba, és mire visszaérnek, már a tűzoltókat találják ott. Ne hagyjuk őrizetlenül a készülő ételt sem” – mondta Molnár Krisztina, szóvivő.

 

Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen, ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyet. A fűtési szezonban a tüzelő-és fűtőberendezésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

 

„A fűtési szezonban megemelkedik a szénmonoxid-mérgezések száma. Ezt is megelőzhetjük, ha rendszeresen ellenőriztetjük a tüzelő és fűtőberendezéseinket. Csakis szakemberrel végeztessük el ezt a munkát” – tette hozzá Molnár Krisztina.

 

Ahol indokolt, ott szereljünk fel füst- és szén-monoxid-érzékelőt a család biztonságáért. Kérjük a felhasználókat, hogy bízzanak meg a felszerelt jelzőkészülékekben. Ha sípol, akkor baj van. A hangjelzést követően mindenki hagyja el a helyiséget, ha tud, nyisson ablakot és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es telefonszámon.

 

A kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: