Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozása lehet a Mezőhegyesi Ménesbirtok

2018. december 06.
Tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozása lehet a Mezőhegyesi Ménesbirtok

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján ismertette a Mezőhegyesi Ménesbirtok 2018-as gazdasági évének eredményeit, illetve a jövőre vonatkozó elképzeléseket.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy új tagokkal bővült a Mezőhegyesi Ménesbirtok igazgatósága és a felügyelőbizottságban is változások történtek. Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa elmondta, hogy a jövő évi tervek között szerepelnek az öntözésfejlesztési tervek is. Úgy fogalmazott, az a cél, hogy a jelenlegi 2200 hektárral szemben a jövőben egyszerre, egy időpontban 4200 hektáron lehessen öntözni.

 

„47-50 ezer tonna szárítás és tárolási kapacitás kiépítése a terv. Emellett nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági ipartelep mellett fölépítünk egy szarvasmarha telepet, mintegy ötmilliárd forint értékben és három milliárdot költünk gépekre. Továbbá megkezdjük a ménes által használt épületállománynak a teljes felújítását. Illetve megkezdődik az állami tulajdonban lévő ménesek teljes revitalizációja is, és új szakmai tenyész programokat fogalmazunk meg. A jövő évi gazdasági terveink mellett költségracionalizálás is szerepel. Két és fél millió kilowatt áramot használunk föl, mely egy milliárdos beruházással teljesen napelemre fogunk átállni, tehát zöld technológiákat fogunk alkalmazni. Jövőre megvalósítjuk a teljes energetikai korszerűsítést az áramfölhasználás területén. Napelemmel biztosítjuk majd a ménesbirtok teljes áramfölhasználását” – mondta Lázár János.

 

 

A jövő évi tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott Lázár János, hogy 2200 hektáron hibridkukoricát állítanak majd elő, amelynek bevételét visszafordítanák Mezőhegyesre, a birtokra, munkavállalókra, valamint a környező településekre. 2019-ben nettó 10 százalékkal nő a munkavállalók jövedelme, biztosítanak 13. havi fizetést, a cafetériát bruttósítva, pénz formájában adják ki, továbbá a dolgozók teljesítményét egyedi prémiumcéllal jutalmazzák. Továbbá a koordinálásért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a cég hitel nélkül dolgozik és arra vállalkozott, hogy újraszervezi és újjáépíti az egész vállalkozást. Hangsúlyozta, hogy a céget úgy üzemeltetik, hogy a cég javai alkalmasak legyenek a társadalmi küldetés, azaz a ménes, épített örökség, mezőgazdasági kultúra és a mezőgazdasági produktivitásának fokozása mellett a szociális szempontok érvényesítésére is. Úgy fogalmazott, hogy öt éven belül Magyarország, tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozását szeretnék Mezőhegyesen megvalósítani.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: