Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Bemutatták a legújabb és legteljesebb nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyvet

2018. december 06.
Bemutatták a legújabb és legteljesebb nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyvet

A Benkő László által összegyűjtött receptek egy rendkívül különleges utazásra invitálják az olvasót. Vásárhelyi kulináris különlegességekről, az ételkészítések hagyományáról, valamint a régi idők konyháiról is olvashatnak a kötetben a gasztronómia szerelmesei.

Megjelent a nagy Hódmezővásárhelyi Szakácskönyv. Benkő László, akinek az eredeti szakmája szakács, egy kiváló, fotókkal illusztrált és a receptek esszenciáját összefogó művet alkotott, melyben mindenki megtalálhatja a kedvére és a tányérjára valót. Régi és újabb paraszti és polgári receptek, képes ételleírások valamint érdekességek sorakoznak a kiadvány lapjain. Körülbelül 660 eredeti, ínycsiklandozó finomság leírása található a könyvben, melyek összefonódnak Hódmezővásárhely gasztronómiai múltjával. Egy CD melléklet is kiegészíti a gyűjteményt, amelyen jegyzetek, vásárhelyi „övős-ivós” szólásmondások és egy szótár is helyet kaptak. Az ikonikus receptek mind-mind megtalálhatóak: kásaételek, derelyék, táskalevesek, hideg disznópaprikás, zsöndice, galambból készült finomságok, valamint az elmaradhatatlan vásárhelyi sós túrós lepény is.

 

„Én is félig-meddig egy régi vásárhelyi paraszti konyhán nőttem föl. A táska levesek, lótospörémmel vagy csigatésztával készült orjalevesek, a bablevesek különböző változatai is a kedvenceim közé tartoznak. De természetesen a csirke, a galamb és libapaprikások, valamint a disznóhúsról nem is beszélve. A vásárhelyi sós túrós lepényt természetesen nem lehet kihagyni a sorból. Az édesen készített dörölyét is az ismertebbek közé sorolnám, amely szilvalekvárral és túróval készül. Ez a vásárhelyisége, hogy egy tálra egyszerre rakták föl a dörölyéket és az volt a lényege, hogy melyik gyerekeknek milyen ízű jutott, vagy melyiket szerette jobban és így osztották el maguk között. Tehát a régi vásárhelyi ételeket, kivétel nélkül mindet szeretem és mai napig el is készítem” – mondta Benkő László.

 

Benkő László hozzátette, hogy a jövőbeni tervek között szerepel egy újabb szakácskönyv kiadása is. Ezáltal remekebbnél remekebb fogások és ínycsiklandozó kulináris különlegességek kerülhetnek a tányérokra, melyek elmosogatásával nem kell majd bajlódni. Ugyanis az ízletes falatok mind egy szálig az éhes gyomrokba, valamint a jóllakottságot szimbolizáló mosolyok mögé kerülnek. A kötetet a Németh László Városi Könyvtárban vásárolhatják meg mindazok, akik egy páratlan, vásárhelyi gasztronómiai utazás részesévé szeretnének válni.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: