Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Csütörtökön nyílt meg a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása az Alföldi Galériában

2018. december 07.
Csütörtökön nyílt meg a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása az Alföldi Galériában

A négy nemzet tizenkét alkotója öt héten át tevékenykedett a nemzetközi kerámiaközpontban és a helyi kerámiagyártással foglalkozó gyárakban, munkájuk legjavát január 20-ig láthatja a közönség a Kossuth téri kiállítóhelyen.

A XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium megnyitóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a kerámiaművészet elődje, a fazekasság elválaszthatatlan az emberiség archaikus történetétől, azoktól a cselekvésformáktól, amelyek bennünket emberré tesznek. A használati tárgyak művészi kivitelezése során megjelent az anyagba álmodott szakralitás és a művészet.

 

„Az átváltozás, a metamorfózis mindenkit érdekel. A művészet nagy üzente, a minket körülvevő világ, az emberi lélekben zajló folyamatok, változások maguk illékonyságában való megragadása. A művészet, a kerámia művészet is lehetőséget teremt ezeknek a változásoknak a megjelenítésére” – fogalmazott dr. Miklós Péter, igazgató.

 

Az irodalom az ókortól a huszadik századig, Ovidiustól Kafkáig feldolgozta az átváltozást. A  kiállító tizenkét alkotó munkássága igazolja, hogy a térben, a környezetben, a társadalomban és a lelkünkben néha megjelenő ürességet a művészettel lehet és kell pótolni – hangsúlyozta dr. Miklós Péter múzeumigazgató. Az idei alkotói folyamatban francia, cseh, szlovák és magyar művészek vettek részt.

 

Márki-Zay Péter polgármester pedig köszönetet mondott az alkotók színvonalas munkájáért.

 

 

„Ennek a szimpóziumnak a gyümölcsét láthatjuk, ezeket a beérett gyümölcsöket hagyták itt a hódmezővásárhelyieknek ajándékba a több országból érkezett művészek. Köszönjük a szervezést, a vendégszeretetet, a kiállítás megszervezését és köszönjük az alkotóknak a színvonalas munkát” – mondta Márki-Zay Péter, polgármester.

 

Feledy Balázs művészeti író kijelentette: a vásárhelyi kerámiaművészet komoly hatással van a magyar kerámiaművészetre. A Nagy Sándor utcai központ pedig nem hagyományos értelemben vett alkotóházként, vagy művésztelepként működik, hanem a szó minden értelmében véve alkotóműhely alakult ki. Az alkotók szakmai és szellemi értelemben vett közösségben munkálkodnak a „műhelyfőnök, Pannonhalmi Zsuzsa vezetésével.

 

„A szimpózium folyamata is egy ritmikus változás volt. A téma, a metamorfózis beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nagyon sokan jelentkeztek a pályázatra, 68-an jelentkeztek, ettől kevesebben szoktak. Mindenki ismerősnek érezte ezt a gondolatot, hogy ez a levegőben van. Mi szándékosan az aranykort választottuk, hiszen a művészek szeretnének háború, harc, durvaság nélkül élni” – fogalmazott Pannonhalmi Zsuzsa.

 

A jelentkezők közül tizenkét alkotót választottak ki – mondta el a kiállítás kurátora, Pannonhalmi Zsuzsa, Ferenczy Noémi-díjas keramikus, érdemes művész, aki örömét fejezte ki, hogy a vásárhelyi kerámiával foglalkozó gyárak is biztosították a művészeknek az alkotáshoz szükséges technológiát.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: