Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életútja és tevékenysége elevenedett meg tegnap az Emlékpontban

2018. december 12.
Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életútja és tevékenysége elevenedett meg tegnap az Emlékpontban

Ez volt az utolsó része az idén ősszel elindult Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozatnak.

Botka Sarolta a XX. század egyik legnagyobb formátumú kultuszminiszterének, Klebelsberg Kunonak volt a felesége, aki ugyanakkor az idén száz éve alakult Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének egyik alapítójaként is ismert volt- hívta fel az érdeklődők figyelmét Nagy Gyöngyi történész tegnap az Emlékpontban.

 

-Sajnos az ő életpályája nagyon ismeretlen a mai közvélemény előtt, ezért is szerettem volna róla beszélni az Emlékpont közönségének. Azonkívül, hogy a MANSZ alapítója volt, az ezen belül működő kulturális osztályt 10 éven keresztül vezetette. De az intézőbizottságnak is a tagja volt és Budapest egyik legnagyobb leánykollégiumának, a Sarolta Leányotthonnak is ő volt a fővédnöke és róla nevezték el az intézményt is- hangsúlyozta Nagy Gyöngyi történész.

 

Botka Sarolta Délvidékről származott, ahol maga Klebelsberg Kuno is született. Mégsem otthon, hanem egy siófoki nyaraláson találkoztak először, 1897-ben. Akkor el is dőlt sorsuk, ugyanis rá pár évre, 1900-ban össze is házasodtak.

 

-Mivel ismertjük Botka Sarolta visszaemlékezéseit, ebből pontosan tudjuk, hogy a házasságuk első szakaszában visszavonultan élt. A legfontosabb az volt számára, hogy biztosítsa férjének a nyugodt munkakörülményeket és az otthont. De ahogyan megalakult a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége, akkor magától értetődő volt, hogy ő is csatlakozik ehhez a szervezethez. Mivel a szövetség hátterében ott munkálkodott Klebelsberg Kuno is, így egyértelmű volt, hogy felesége is az alapítótagok közé tartozik majd- tette hozzá Nagy Gyöngyi.

 

Klebelsberg Kuno 1932-ben hunyt el és innentől felesége élete is megváltozott. Sokáig testvéreivel élt, majd a német és a szovjet megszállást követően a pest-hidegkúti villájukat elkobozták, otthonukba idegen katonák költöztek be. Így őt és családját egy Békés megyei településre telepítették ki. Onnan a csanádi püspök, Hamvas Endre közbenjárásra kerülhetett Szegedre. Így abban a városban tölthette élete utolsó éveit, ahol férje legnagyobb alkotásai voltak.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: