Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A Muzsikás együttes lépett fel tegnap a BFMK-ban

2018. december 12.
A Muzsikás együttes lépett fel tegnap a BFMK-ban

Népzene, Bartók és Kodály élményszinten. Ez a mottója a Muzsikás együttes Allegro Barbaro című műsorának, amelyet tegnap este a vásárhelyi közönség a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban élvezhetett. A produkcióban a zenekar műsorát a Bartók művek leghitelesebb tolmácsolójaként számon tartott Fülei Balázs zongoraművész és a Prima Primissima- díjas Petrás Mária népdalénekes tette teljessé és feledhetetlenné.

Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben? Mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai a népzenével? Ezekre a kérdésekre keresték a választ tegnap este a Muzsikás együttes és vendégei Hódmezővásárhelyen. A koncerten többek között Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából szólaltak meg népi dallamok, de Bartók Gyermekeknek, Improvizációk magyar népdalokra, a Szabadban ciklusból részletek, az Allegro Barbaro, a Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki táncok című darabjai hangoztak el.

 

-Bartók minden művében ott van a népzene hatása és most élményszerűen próbáljuk azt megmutatni, hogy mi az, ami Bartókot arra késztette, hogy a fényes jövőjét egy nagyon rögös útra cserélje. Nagyon nehéz és kemény sorsa volt Bartóknak. Járta a falvakat, gyűjtötte a dalokat és ebből egy olyan fantasztikus zenét alkotott meg a XX. és a XX. században, amelyeket kora nem nagyon fogadott el. Ma már viszont művei hangversenytermeket töltenek meg és minden zenészre óriási hatással van. Bartókot saját idejében barbárnak találták, zenéjét vadnak és élvezhetetlennek, ezért kapta műsorunk az Allegro Barbaro címet. A hangversenyen a Muzsikás Együttes mellett egy fantasztikus zongoraművész, Fülei Balázs ás egy csodálatos énekes, Petrás Mária is részt vesz- mondta Hamar Dániel a Muzsikás együttes tagja.

 

A Sipos Mihály, Éri Péter, Porteleki László és Hamar Dániel alkotta Muzsikás együttes több mint négy évtizede állandó szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek. Ennek a zenekarnak sikerült az, ami korábban senki másnak: elsőként fogadtatták el a hagyományos magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. New Yorktól Tokióig, Hong Kongtól Shanghajig a világ legrangosabb koncerttermeinek és fesztiváljainak gyakori vendégei, koncertjeiket, lemezeiket a legtekintélyesebb napilapok és a zenei szaksajtó egyaránt méltatja. Számos kitüntetés – így a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj, a Prima Primissima díj birtokosai – és az európai zenekarok között elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat is átvehették.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: