Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Elhunyt Kósa Ferenc

2018. december 13.
Elhunyt Kósa Ferenc

81. életévében elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja. Nemcsak korszakos filmalkotások fűződnek nevéhez, de írt forgatókönyvet és fotózott is. Utazásai során készített természeti képeit először Hódmezővásárhelyen tárta az érdeklődők elé 2015 nyarán, az Idők egésze címmel.

Kósa Ferenc 1937. november 21-én született Nyíregyházán. Dolgozott a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezőjeként, majd alapítója volt az Objektív Stúdiónak, amelynek 1988-tól Szabó Istvánnal együtt a művészeti vezetője is volt. Tízezer nap című diplomafilmje, amelyben forradalomnak nevezte az 56-os forradalmat, Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezésért járó nagydíjat. A film kapcsán kezdett együtt dolgozni Csoóri Sándorral és Sára Sándorral; együtt készítették el az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság című filmeket. 

 

Filmrendezői tevékenységét Magyar Örökség Díjjal és Hazám-díjjal is elismerték, 2008-ban pedig a filmszakma megválasztotta a Magyar Mozgókép Mesterének. A Magyar Művészeti Akadémiának 2012-től volt rendes tagja.

 

Kósa nemcsak világhírű filmrendező volt, de írt forgatókönyvet és a fotózott is. Utazásai során több ezer felvételt kapott lencsevégre, természeti fotógráfiáit 2015 nyarán Hódmezővásárhelyre is elhozta. Az Alföldi Galériában rendezett kiállítása fotóművészetének ősbemutatója is volt egyben, ahová még a japán nagykövet is ellátogatott. Az Idő egésze című tárlatát Kószó Péter akkori alpolgármester is méltatta, aki úgy fogalmazott: Kósa Ferenc fotói filozofikus üzenetek az időről, az emberről, a természetről, az Isten alkotta világról.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: