Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

A magyar kormány több mint 9 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére

2018. december 13.
A magyar kormány több mint 9 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére

Közölte Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megye és Kárpátalja együttműködéséért, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos még a hét elején a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

2016 novemberében kezdődő Kárpát-medencei óvodafelújítási program harmadik üteme 2021 decemberében zárul majd- hangsúlyozta Grezsa István. Majd hozzátette: a teljes korszerűsítés összköltsége meghaladja a 47 milliárd forintot.

 

A miniszteri biztos reményét fejezti ki, hogy ez a grandiózus külhoni óvodafejlesztési program mélyreható változásokat hoz a Kárpát-medence azon intézményeiben, ahová magyar gyerekek járnak.

 

Elmondta: a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja 1665 intézményt érint, ezekbe a program kezdetekor 48 ezer magyar gyermek járt. Számuk azonban folyamatosan nő, és a kormány tervei szerint- a demográfiai helyzet és az elvándorlás ellenére- is 2021-re eléri a 60 ezret.

 

Grezsa István beszámolt az eddig elért eredményekről is. Az első két ütemben 150 új intézmény épült és 450-et újítottak fel, 12 esetben pedig az alapkőletétel is megtörtént. Ezen kívül valamennyi intézménybe fejlesztőcsomagot is eljuttattak- tette hozzá a miniszteri biztos.

 

Grezsa István arról is beszélt: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az óvodafejlesztési program egyfajta örömprogrammá alakult, amely nemcsak a szülőkről, a gyerekekről és a óvónőkről szól, hanem a teljes közösségeket megmozgatja. A fejlesztésekkel párhuzamosan zajló szakmai programok pedig magasabb minőségű oktató-nevelő munkát biztosítanak a külhoni magyar iskoláknak.

 

Grezsa István úgy fogalmazott: a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a legnagyobb rendszerszintű nemzetpolitikai program a trianoni békadiktátum óta. Ez a program mára szerves része és zászlóshajója a magyar nemzetpolitikának- emelte ki.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: