Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Lezárta munkáját az Eseti Interpellációs Bizottság

2018. december 14.
Lezárta munkáját az Eseti Interpellációs Bizottság

A 33 városházán dolgozó köztisztviselő elbocsátásának körülményei méltatlanok és kritikátlanok voltak, melyekre eddig még nem volt példa Hódmezővásárhelyen – nyilatkozta dr. Kovács László, az Eseti Interpellációs Bizottság elnöke mai sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy az eset az önkormányzat jövőbeni munkájára is rányomta a bélyegét.

dr. Kovács László képviselő kezdeményezésére Eseti Interpellációs Bizottságot hozott létre idén május 29 -én a hódmezővásárhelyi képviselőtestület. Ez azt vizsgálta, mi volt az oka annak, hogy a február 25-ei választások után Márki-Zay Péter hivatalba lépésétől az idei év májusig terjedő időszak alatt a vásárhelyi Polgármesteri Hivatal dolgozóinak 1/3-adát elbocsátották, vagy olyan méltatlan helyzetbe hozták, hogy saját maguk mondtak fel. A bizottság megállapította, hogy a munkavállalók ilyen mértékű távozása megroppantotta az önkormányzat hatékony működését. A méltányosság ügyében a munkavállalók jogszerűtlennek találták a polgármester diktafonos hangrögzítéseit, illetve többen feltörve találták lezárva hagyott iratszekrényeiket a munkakezdéskor. Valamint 10 köztisztviselő munkabérét Márki-Zay Péter indokolatlanul felére, vagy még jelentősebb mértékben csökkentette, mivel nem voltak hajlandók a korábbi városvezetésre terhelő információkat kreálni. Ezzel családok: férj és feleség lehetetlenültek el anyagilag és kényszerültek a felmondásra.

 

 

„A polgármester által vezetett összaparátusi értekezletek jelentős része nem a szakmaiságról, hanem politikai megtámadtatásokról, a kormány, a kormányfő, a volt kormányt vezető miniszternek a börtönbejuttatásáról és egyéb más politikai jellegű csatározásokról folyt. Ez a maradék köztisztviselőkbe gyakorlatilag a félelem, a megbélyegzés, a bizonytalanság, a gyanúsítgatás érzését keltette. Arról nem is beszélve, hogy a két vezető köztisztviselő napokon belül történt elbocsátása teljes létbizonytalanságot okozott a maradék köztisztviselőkben. Hiszen, ha ezt meg lehetett tenni két önkormányzati köztisztviselő vezetővel, akkor mire számíthattak a középvezetők vagy beosztott köztisztviselők.”-mondta dr. Kovács László.

 

Dr. Kovács László hangsúlyozta, hogy a közgyűlésen a polgármester a tényszerű adatokat letagadta, illetve hazugságnak minősítette. Hozzátette: a város első embere a titoktartási záradékot is megsértette. Ugyanis az elbocsátott köztisztviselők nem közszereplők, tehát se a nevük, beosztásuk, munkakörük nem megnevezhető, azaz a titoktartást ők maguk oldhatták volna csak föl. A képviselő kiemelte: a polgármester ezt a passzust öt alkalommal is meg szegte, törvénysértő módon, jogszerűtlenül, hiszen neveket, beosztásokat jelölt meg a viszontválaszaiban.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: