Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Szép eredményeket értek el a corvinos diákok az Illéssy Gasztro Kupán

2018. december 19.
Szép eredményeket értek el a corvinos diákok az Illéssy Gasztro Kupán

VII. alkalommal rendezték meg a vendéglátó és kereskedő tanulók számára december 8-án, Kisújszálláson az Illéssy Gasztro Kupát. A rangos országos ételművészeti versenyen a vásárhelyi corvinos diákok is szép eredményeket értek el.

Illéssy Gasztro Kupa Országos Ételművészeti Versenyen vett részt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin tagintézménye. Harminchét intézmény mintegy 200 diákja mérte össze tudását, szakácsok, cukrászok, pincérek és eladó-kereskedők.

 

„A szakácsoknak egy ételt kellett elkészítenie, jelesül az egyik 10. – es tanulónknak, Filipnek, amelyet nagyon ügyesen készített el. Baconba tekert szüzet készített roston sütve, mellé köretként gombával töltött paradicsomot. Mindezt puliszkaágyon tálalta és pecsenyelével körbe öntötte” – mondta Farkas Miklós, szakmai igazgatóhelyettes.

 

A verseny nehézsége, hogy egyrészt vitt ételekkel, hidegen elkészített, és melegétellel érkeznek a kupára a diákok, amelyet előfőznek, majd a helyszínen tálalnak. Ezt követően pedig a versenyen is főzniük kell, egy ismeretlen konyhában, ismeretlen tűzhelyen és eszközökkel, erre készült a bacon-ös pecsenye. Az ételért Nad Filip bronzérmet nyert, csapatban pedig Igaz Jánossal vehették át a Diplomának nevezett oklevelet.

 

„Mi a díszcsomagoló területen indultunk. Ezt ötödik alkalommal rendezték meg, noha hét éve van ez a verseny. Lehetett indulni csoportban, illetve egyéniben. Mi csapatban indultunk, Fábián Viktóriával és Szántó Katicával. Négy terméket kellett 150 perc alatt becsomagolniuk. Üveg, desszert, mikulásvirág és egy labda. Majd kaptak egy félórás szünetet, ezután 60 perc alatt egy díszkosarat kellett készíteniük. Ami érdekes, és hatalmas kihívást jelent a gyerekeknek, hogy előre bármit becsomagolhatunk, kigyakorolhatunk, a versenyre semmit nem vihetünk be. Azokból az alapanyagokból kell összehozni a csomagolást, amit ott biztosítanak. Ki szeretném emelni, hogy egyéni versenyzőként indult Kovács Amanda, akit Kemény Adrienn kolléganőm készített fel, ő ezüstérmes lett, az én diákjaim pedig aranyérmesek lettek” – mondta Lengyel Tünde, gyakorlati oktatásvezető.

 

A diákok több mint egy hónapon át gyakoroltak a megmérettetésre, azt a szempontot szem előtt tartva, hogy legyen minél egyedibb a csomagolás, ugyanakkor a rendelkezésre álló időbe is férjenek bele. Hét csapat és hét egyéni versenyző közül kerültek ki a vásárhelyi dobogósok.

 

A szakácsok a szolnoki Pelikán Kupára készülnek, a kereskedők pedig a Szakma Kiváló Tanulója versenyen mérettetnék meg magukat a jövőben.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: