Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Ünnepi díszülést tartott a város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata

2018. december 19.
Ünnepi díszülést tartott a város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata

A Nemzetiségi Nap alkalmából rendezett díszülésen adta át a vásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a „Vásárhelyi Cigányságért” díjat, amelyet Ferkovics Menyhért, a nemzetiségi önkormányzat képviselője és Sós Árpád, a Flamand Kft. ügyvezetője vehetett át tegnap, a Petőfi utcai Agárcentrumban.

 

Ünnepi díszülést tartott a város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, amelyen átadták a „Vásárhelyi Cigányságért” díjat. Ferkovics Menyhért kisebbségi képviselő az elmúlt 20 évben a cigányságért végzett munkájáért, valamint Sós Árpád, a Flamand Kft. ügyvezetője a többéves együttműködésért kapta meg a megbecsülést az Agrárcentrumban megtartott ünnepségen. Majd a Karácsonyi Gála következett.

 

„A szeretet, a békesség, a készülődés, a várakozás felfokozott, boldogsággal teli perceiben együtt ünnepelhetünk, hiszen közeleg az év legboldogabb napja, a születés ünnepe, a karácsony, amely a keresztény világban Jézus Krisztus születésének ünnepe, Isten egyszülött fiáé, a Megváltóé, ezt ünnepeljük több mint ezer éve milliárdnyian erőt merítve ebből és erőt adva” – mondta az ünnep jegyében Mártay Attila, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

A cigányság felemelkedéséhez a munkán és a tanuláson át vezet az út – idézte köszöntőjében Orbán Viktor szavait Márki-Zay Péter. A polgármester hozzátette: sajnos ebben az utóbbi évtizedekben nem sok előrehaladás történt, s ezen szeretne a város a saját eszközeivel változtatni. Elmondta, az elmúlt években a cigányság jóval nagyobb százaléka dolgozik, mint korábban, a közmunkaprogramnak köszönhetően.

 

„Óhatatlan, hogy évszázados lemaradásban van a cigányság, ugyanúgy, ahogy a feketebőrű amerikaiak. Hiába vívta ki a polgári jogi mozgalom az egyenlőséget, kikkel kell nekik versenyezni, olyanokkal, akiknek a szülei egyetemet végeztek, volt munkájuk, házuk, stb. A cigány gyerekek is legtöbbször olyan családból jönnek, ahol földpadlós otthonuk van, vagy nincs fürdőszoba a házukban, a szüleik pedig nem jártak iskolába és nem tudnak nekik segíteni a házi feladat megoldásában. Ezt a fajta egyenlőtlenséget is valahogy meg kell szüntetni. Nem elég egyenlő feltételeket teremteni, támogatni kell a felzárkózást” – mondta Márki-Zay Péter, polgármester.

 

A díszülésen elnöki elismerést vehetett át munkájáért többek között Ökrös László és Matyi Sándor képviselő, Atyimov Krisztina Anikó irodavezető, Halász Dalma Edina titkárságvezető, Domokos Gergely Jánosné valamint a polgármesteri hivatal több munkatársa, illetve Árva-Nagy Sándorné, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója, Borsiné Csontos Ilona, a Pál utcai óvoda vezetője és Maksa Zsuzsanna, az Oldalkosár utcai óvoda vezetője is.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: