Online adás
2019. szeptember 21. Szombat - Máté napja van

Három pert vesztett el Márki-Zay a közelmúltban

2018. december 21.
Három pert vesztett el Márki-Zay a közelmúltban

Elsőfokon 800.000 forint kártérítésre ítélte tegnap a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter polgármestert, amiért egyik fórumán városvezetőként és nem magánszemélyként megsértette a vásárhelyi kórház, illetve az ott dolgozók jó hírnevét.

Az egészségügyi intézménynek fizetendő 800 ezer forintos kártérítés mellett nem jogerős ítéletében Márki-Zay Pétert a Szegedi Törvényszék eltiltotta a további jogsértéstől, s kötelezte, hogy saját költségén jelentessen meg egy olyan közleményt a Délmagyarországban, melyben leírja, hogy nem mondott igazat és hogy megsértette a kórház jó hírnevét.

 

„A bíróság tegnap nem mást mondott ki, mint hogy Márki-Zay Péter hazudott, igaztalan vádakkal illette a kórház dolgozóit, mely azt gondolom megengedhetetlen. Az igazunkat sejtettük, éreztük és most a bíróság is kimondta ezt. Ítélet formájában is megfogalmazta a bíró, hogy igaztalan volt az a vád, amit Márki-Zay Péter egyik kampányán elmondott. Úgy tűnik, hogy ennek a városnak most egy olyan polgármestere van, akinek a saját kicsinyes politikai érdekei mentén semmi sem szent és megtámad egy olyan intézményt, amely az itt élő, a hódmezővásárhelyiek betegségeinek legyőzéséért küzd a nap 24 órájában, és az év minden egyes napján. Azzal az állításával árt ennek a kórháznak, hogy az ide érkezők, azok a betegek, akik segítséget kérnek, nem gyógyulnak, hanem épphogy az életüket kockáztatják. Az gondolom, hogy ez nem megengedhető” – mondta dr. Kallai Árpád, főigazgató.

 

A polgármester elhangzott kijelentésével sok embert félrevezetett, megtévesztett, és a hamis állításaival azt a bizalmi viszonyt igyekezett megbontani, mely a betegek és a kórházi dolgozók: orvosok, ápolók, szakdolgozók között elengedhetetlen.

 

„Márki-Zay Péter hazugságai tetten érhetők, hiszen a bírósági tárgyalások során azok a tanúk, akiket ő idéztetett, ők is egytől egyig megcáfolták azokat a kijelentéseket, amelyeket ő tett. Azt gondolom, az is beszédes, hogy a héten ez a harmadik alkalom, amikor a bíróság őt elítélte ilyen-olyan perekben és bírósági ítélet született a polgármesterrel szemben. Ez példa nélküli Hódmezővásárhelyen is, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akár Csizmadia Sándornéra, vagy néhai Almási István polgármesterségére, hogy valaki is támadta volna, vagy a kórház ellen fogalmazott volna meg súlyos hazugságokat” – tette hozzá dr. Kallai Árpád.

 

A Szegedi Törvényszék az ítélet indoklásában azt mondta ki, hogy a polgármester kijelentései alkalmasak voltak a kórházzal szembeni közbizalom megingatására. A 800 ezer forintos, jelentős összegű kártérítést azért szabták ki, hogy ez alperest visszatartsa a hasonló kijelentések megtételéről. Márki-Zay Péter és jogi képviselője nem jelent meg az ítélethirdetésen, amelyet követően a fellebbezésre 15 nap áll a rendelkezésükre.

 

A közelmúltban további két személyiségi jogi pert is elvesztett a polgármester a Szegedi Törvényszéken. Végh Ibolya, Hódmezővásárhely korábbi aljegyzője, és Paragi István, az Építészmester Zrt. vezérigazgatója is azt állították, hogy a polgármester nagy nyilvánosság előtt megsértette a jó hírnevüket, és nem mondott igazat róluk, illetve a vállalkozásról. Márki-Zay Péternek az ítélet szerint Parai Istvánnak 500 ezer, Végh Ibolyának pedig egymillió forint sérelempénzt kell fizetnie, valamint több százezer forint perköltséget is, és a további jogsértéstől is eltiltották.

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: