Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

100 évvel ezelőtt született Kárász József író, könyvtáros

2014. május 12.
100 évvel ezelőtt született Kárász József író, könyvtáros

A róla elnevezett irodalmi kör, a könyvtár valamint az önkormányzat ma délután koszorúzást tartott annál a kertvárosi háznál, ahol ő hosszú éveken keresztül élt és dolgozott. A centenáriumi évforduló alkalmából az emlékezéssorozat egész héten folytatódik. 

Kárász József 1914. május 12.-én Szegeden született. A Bethlen Gábor Gimnáziumban érettségizett, majd Sárospatakon és Kolozsvárott folytatta tanulmányait. Műveit az Erdélyi Helikon, az Ifjú Erdély, a Pásztortűz közölte, de egyik alapítója volt a Hitel című folyóiratnak is. A teológiai akadémiát Budapesten fejezte be, majd 1935-ben tért vissza Hódmezővásárhelyre. A népi írók védelmükben írott cikke miatt kéthavi fogházra ítélték. 1939-ben a Stádium kiadó alkalmazta és itt jelent meg első regénye, a Tanya. Írásait újra 1956 elejétől lehetett olvasni a Vásárhelyi Szóban és a Tiszatájban. 1958-ban került az akkor Hódmezővásárhelyen működő Csongrád Megyei Könyvtárhoz, ahol új utat jelölt ki a helyismereti kutatásban, miközben múlhatatlan szépirodalmi értékeket is hátrahagyott.

 

- A paraszti világról írt elbeszélései és regényei szociográfiai és néprajzi hűséggel mutatták be a puszta emberének nehéz életét, mellyel érzelmileg is tökéletesen azonosult, hiszen közülük jött. Életében 15 szépirodalmi és 11 bibliográfiai kötetet hagyott ránk, amelyek még kellően fel nem tárt, rejtett értékeket tartalmaznak - mondta Dr. Kószó Péter alpolgármester.

 

Az író születésének századik évfordulójára a család igazi különlegességgel készült, hiszen egy olyan regényt adott ki, amely eddig csupán kézirat formájában létezett.

 

- Közel egy éve elkezdődött az előkészület. Találtunk egy regényt, illetve tudtuk, hogy létezik az életrajzi sorozatnak ez a hiányzó darabja, a negyedik már megjelent, de a harmadik részt, ami Egy régi nyár címet viseli, most sikerült kiadni. Ennek a könyvnek a bemutatójára készül a családunk – Kárász József, az író fia.

 

Az író emléktábláját az önkormányzat, a könyvtár és az ő nevét viselő irodalmi kör is megkoszorúzta, majd ezt követően került sor az eddig elfeledett kötet bemutatójára a könyvtárban. Az emlékezéssorozat holnap is folytatódik, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban ugyanis Kárász József emlékest lesz.  

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: