Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

Ismét Hódmezővásárhelyen nyaralnak a kisperegi Szabó ikrek

2012. július 27.

Ismét Hódmezővásárhelyen nyaralnak a kisperegi Szabó ikrek, Melinda és Izabella, akiket szüleik és nagyobb testvérük, Brigitta is elkísért. Július 27-ig tartózkodnak a városban, ahol minden lehetőséget kihasználnak Izabella fejlesztésére. Ittlétük számos önkormányzati intézmény és cég, valamint segítő alapítvány támogatásával valósul meg.

Az országszerte ismert sziámi ikerpár, a kisperegi Szabó ikrek szétválasztását 14 évvel ezelőtt Romániában nem vállalták, a szakmai bravúrnak számító műtétet a szegedi klinikán végezték el. A vásárhelyi johannita gyermekorvosok ezután vették pártfogásukba az ikreket.

 

Mentőautójukkal hozták őket Szegedre, kontrollvizsgálatokra, egészen a hatodik életévükig. A gyerekek kétéves korukig egyenletesen fejlődtek, csak ekkor derült ki, hogy Izabella, mind szellemileg, mind testileg fogyatékkal kell, hogy élje életét. Ezután abban igyekezett segíteni a vásárhelyi csoporr, hogy a sérült kislány gyógyszeres, és utóbb rehabilitációs kezelését támogatta.

 

A város vezetői évről évre biztosították a szerény körülmények között élő, gazdálkodó család számára, hogy évente együtt tölthessenek néhány gondtalan napot Hódmezővásárhelyen. Idén július 24-étől 27-éig nyaralnak a városban. Ittlétük számos önkormányzati intézmény és cég, valamint segítő alapítvány támogatásával valósul meg.

 

- A szálláshelyük általában a strandon, a kempingben valósul meg. Ők nagyon szeretik ezeket a kis faházakat. Az is előny, hogy a város központjában van ez a kemping, és a standra állandó bejárásuk van, a termálvizet kihasználva ez szintén nagyon jó és nagyon fontos a sérült kislány mozgásához. Az étkeztetésüket meg kell oldani, azt a diákétkeztetést ellátó Hód-Menza Kht. vállalja. Az idejövetelüket megpróbáljuk a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány segítségével megoldani. A mi aktivistáink vállalták az autó vezetését és az üzemanyagköltséget is az alapítvány állja, a gépkocsit pedig a második éve a Bethlen Gábor Gimnázium biztosítja – mondta dr. Berényi Károly gyermekorvos.

 

Izabella gyógyszereit szintén az alapítvány finanszírozásával biztosítják. Komplex fejlesztése pedig a Csodaházban valósul meg. Gyógytornán, valamint hidroterápiás kezeléseken vehet részt, ezt követi a csoportfoglalkozás, ahol a saját gyermekkörnyezetében szocializálódhat: festhet, játszhat, kézműveskedhet. A család emellett is több szállal kötődik Vásárhelyhez.

 

- 2005-ben Hódmezővásárhely felajánlotta a határon túli magyaroknak a tiszteletbeli polgári címet, kárpótlásul a 2004. december ötödikéért. Ők is éltek a lehetőséggel, és tavaly augusztus 20-án ünnepélyes keretek közt a Szent István téren állampolgársági esküt is tettek – mondta dr. Berényi Károly.

 

A szakmai érdeklődés mára személyes kapcsolattá alakult, hiszen a családot segítők meghívást kaptak Melinda konfirmálására és Brigitta ballagására is.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: