Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Az oxyfa előnyeiről és hátrányairól tartottak előadást

2014. december 10.
Az oxyfa előnyeiről és hátrányairól tartottak előadást

Az oxyfa előnyeiről és hátrányairól esett szó tegnap délután azon az előadáson, amelyet a Környezeti Információs Központ szervezett a vásárhelyi kórház L épületében. Gazdasági és környezetvédelmi szempontokat is megvizsgálva a környezettudatos gondolkodást erősítő intézmény a témát vitaindítónak szánta.

A kínai császárfa keresztezett hibridjéből származik az oxyfa, amely sejtszaporítással laboratóriumi előállítása után került Európába. Spanyolországban 18 évesek a legidősebb ültetvények, és eddig már négyszer lehetett kivágni a fákat. Míg a hazai fajok, mint például a tölgy 20- 30 centimétert nő két-három év alatt, addig ugyanennyi idő alatt az oxyfa akár az 5- 6 métert is elérheti.

 

 

- 36 futballpályányi erdőterület tűnik el percenként a Földről. Ez a fa pont arra tud választ adni, hogy a megnövekedett faigényt egy olyan fával elégítsük ki, amely gyorsan újranő, sok tápanyagot termel, és gyakorlatilag áttételesen tudja csökkenteni az őshonos fák irtását. Ez az egyik előnye, a másik pedig az, hogy nagyon magas a szén-dioxid megkötő képessége - mondta Éles György üzletágvezető.

 

Ezért az ezzel a témával foglalkozó szakemberek nagy jövőt jósolnak a fának a jövőben. Ám a Környezeti Információs Központ szakemberei szerint érdemes több szempontból is megvizsgálni a témát. A gyors növekedéshez ugyanis nagy mennyiségű vízre van szüksége. Az oxyfa gyökere egészen kilenc méter mélyre hatol le, így olyan vízbázist is érinthet, amely a környéken élő növények életterét veszélyeztetheti.

 

 

- Itt a nagyon száraz, aszályos időszakban a fának nyilván valahol vizet kell találnia és elképzelhető, hogy felsőbb talajzónákból fogja ezt a nagyobb mennyiségű vizet összeszedni. A másik kérdőjel bennünk, hogy a 60-70 centiméteres levelek, amelyek irdatlan mennyiségű, több tonnányi zöld hulladékot jelentenek, hogyan lehet felhasználni, és mi lesz az alatta lévő élővilággal - mondta Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti Információs Központ vezetője.

 

A Környezeti Információs Központ szakemberei fontos küldetésüknek tartják a lakosság tájékoztatását az újszerű környezetvédelmi témákban, mert szerintük az egyéni felelősségvállaláson sok múlik.

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: