Online adás
2019. június 24. Hétfő - Iván napja van

A Belvárosi Fazekasházba látogattak el a székelykeresztúri fiatalok

2015. január 21.
A Belvárosi Fazekasházba látogattak el a székelykeresztúri fiatalok

Székelykeresztúri fiatalok látogattak el ma délután az Ambrus Sándor által vezetett Belvárosi Fazekasházba. Az érdeklődők megismerhették Hódmezővásárhely gazdag kerámia hagyományait, sőt a bátrabbak még a korongozást is kipróbálhatták.

Hódmezővásárhely kerámia múltját őrző és ápoló Belvárosi Fazekasház ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Ma Ambrus Sándor fazekasmester Székelykeresztúrról érkezett vendégeket fogadott, és arról beszélt nekik, hogy annak idején a város Magyarország fazekas központja volt. Adott volt a jó minőségű alapanyag, ezért egymástól három különböző stílus is kialakulhatott itt: a tabáni, az újvárosi és csúcsi. A jellegzetes formajegyeket és színvilágot tükröző edények a ház tulajdonosának keze nyomát dicsérik.- Megismerkedhetnek azzal, hogy az agyag mire használható. De azt is el kell mondani, hogy ezek az edények régen milyen fontosak voltak, mert nem volt más, csak ez létezett. A másik pedig, hogy milyen gazdag kultúra volt ez régen. Bizony egy háztartásban nem volt ritka, ha 300 cserépedény volt. Ez óriási repertoárnak számít a maihoz képest, amikor lehet, hogy vannak olyan háztartások, ahol egy cserépedény sincs – mondta Ambrus Sándor fazekasmester.A székelykeresztúri gyerekek a Határtalan pályázatnak köszönhetően jutottak el a Hódmezővásárhelyre és az Eötvös József Szakközépiskolába. A fiataloknak az a céljuk, hogy megismerjék a várost és annak értékeit, ezért került programjukba az Ambrus-féle Fazekasház is.


- Elsősorban a régisége miatt tetszik nekem a ház. Nem hanyagolták el a régi kultúrát, megmaradt, ami elég ritka dolog, és szerintem ez nagyon jó- mondta Barabás Dénes.
A fiatalok nagy része itt találkozott először ezzel az ősi szakmával, és ahogyan fogalmaztak, nagyon vagány munkának tartják. A bátrabban még arra is vállalkoztak, hogy kipróbálják a formázást. A tapasztalat pedig az, hogy aki egyszer korongozott, az visszatér Hódmezővásárhelyre.

 


További képek »
© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: