Online adás
2019. augusztus 21. Szerda - Sámuel napja van

Vásárhelyen szentelték fel a Balassi-kardokat

2015. január 27.
Vásárhelyen szentelték fel a Balassi-kardokat

Balassi-mise keretében szentelte meg Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi megyéspüspök azokat a kardokat, amelyeket idén is a hazai líra élvonalába tartozó költő, valamint egy külföldi műfordító kaphatnak meg. Az emlékkardokat minden évben máshol áldják meg, idén az ünnepi szertartásnak a hódmezővásárhelyi Szentháromság templom adott helyet.

Megzenésített Balassi versek is felcsendültek tegnap azon az ünnepi szent misén, amelyet Kiss-Rigó László celebrált a belvárosi katolikus templomban. A megyés püspök azért érkezett Hódmezővásárhelyre, hogy megáldja a Balassi Bálint emlékkardokat, amelyeket a hagyományok szerint minden évben április 14-én, Bálint napján adnak át Budán.

 

-          Maga a kard egy magyar alapítású, nemzetközi díj, amelyet egy magyar költő, egy külföldi műfordító vesz át. A legjobb magyar költők egyike és egy olyan külföldi műfordító, aki Balasssi verseket is fordít saját anyanyelvére. A kardot pedig azért áldjuk meg, mert Balassi egy nagyon nagy istenes költő volt. 100 verséből ugyanis 20 istenes volt, melyekből hallunk is néhányat a misén. Ő a Jóistennel valamilyen kapcsolatot ápolt, de amikor rosszban volt, azt is meggyónta - mondta Molnár Pál, a Balassi Bálint emlékkard alapítója.

 

A kitüntetést 1997. óta adományozzák. Az akkor megfogalmazott küldetés szerint Balassi Bálint  a XXI. században is példaértékű, most is szükség van olyan költőkre, akik „Emberségről példát, vitézségről formát” tudnak adni. Idén az irodalmi elismerést Kiss Anna költő valamint egy oszét műfordító kapja, aki a jászok rokonainak nyelvén népszerűsítette Balassi verseit. Az erkölcsi elismerés mellett a megáldott kard is különleges értékekkel bír.

 

 

-          Fazekas József bonyhádi kardkovács készíti kezdetek óta, most már ez lesz a 19. alkalom, hogy átadásra kerülnek. Ezek a kardok a 16. századi végvári szablya mintájára készültek. Egy Balassi Menyhért nevű, Balassi családtag sírjából került elő egy kardmaradvány, amely jelenleg a Nemzeti Múzeum 16. századi termében van kiállítva és ezt a maradványt használta fel a kardkovács, hogy újraalkossa Balassi kardját - tette hozzá Molnár Pál.

 

Az emlékkard megáldásán dr. Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos és Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár is részt vettek.

 

 

© 2014-2017 Szerdahelyi József Nonprofit Kft., Minden jog fenntartva    impresszum | felhasználási feltételek | adatvédelem    Webgrafika: SzénásiDesign.hu, Webprogramozás: